Studiju veids |
bakalaura akadēmiskās studijas |
Studiju programmas nosaukums |
Ķīmijas tehnoloģija |
Nosaukums |
Rozmarīna pielietojums augu eļļu oksidatīvās stabilitātes uzlabošanai |
Nosaukums angļu valodā |
Application of rosemary for improvement of oxidative stability of vegetable oils |
Struktūrvienība |
14000 Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte |
Darba vadītājs |
Dr.chem. Māra Jure, Olga Lando, Mg.sc.ing. Inese Mieriņa |
Recenzents |
Dr.chem. Ieva Leimane |
Anotācija |
ROZMARĪNS, DABĪGIE ANTIOKSIDANTI, AUGU EĻĻAS, ANTIOKSIDANTU AKTIVITĀTE, OKSIDATĪVĀ STABILITĀTE, ĒTERISKĀ EĻĻA
Bakalaura darbā apskatīta dažādas koncentrācijas rozmarīna ekstraktu iegūšana izmantojot macerēšanas metodi un kā ekstrahentus lietojot augu eļļas: rapšu eļļu (ar vai bez aveņu sēklu eļļas piedevas), rīcineļļu, kaņepju, linu un saulespuķu eļļas; pētīta šo ekstraktu antioksidantu aktivitāte. Katras eļļas oksidatīvi stabilākajam rozmarīna ekstraktam noteikts kopējais polifenolu saturs. Salīdzināta rozmarīna eļļas ekstraktu piedevas un rozmarīna ēteriskās eļļas piedevu saturošu augu eļļu stabilitāte.
Literatūras apskatā sniegts ieskats pēdējās desmitgades publikācijās par rozmarīna galvenajiem antioksidantiem, rozmarīna ekstraktu un ēteriskās eļļas ieguves metodēm, kā arī par rozmarīna ekstraktu pielietojumu augu eļļu stabilizācijai.
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms 49 lpp. Darbs satur 13 attēlus,
7 tabulas, 5 pielikumus un tajā izmantoti 36 literatūras avoti. |
Atslēgas vārdi |
ROZMARĪNS, DABĪGIE ANTIOKSIDANTI, AUGU EĻĻAS, ANTIOKSIDANTU AKTIVITĀTE, OKSIDATĪVĀ STABILITĀTE |
Atslēgas vārdi angļu valodā |
ROSEMARY, NATURAL ANTIOXIDANTS, VEGETABLE OILS, ANTIOXIDANT ACTIVITY, OXIDATIVE STABILITY |
Valoda |
lv |
Gads |
2013 |
Darba augšupielādes datums un laiks |
13.06.2013 19:34:07 |