Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Chemical Technology
Title in original language Rozmarīna pielietojums augu eļļu oksidatīvās stabilitātes uzlabošanai
Title in English Application of rosemary for improvement of oxidative stability of vegetable oils
Department 14000 Faculty of Material Science and Applied Chemistry
Scientific advisor Dr.chem. Māra Jure, Olga Lando, Mg.sc.ing. Inese Mieriņa
Reviewer Dr.chem. Ieva Leimane
Abstract ROZMARĪNS, DABĪGIE ANTIOKSIDANTI, AUGU EĻĻAS, ANTIOKSIDANTU AKTIVITĀTE, OKSIDATĪVĀ STABILITĀTE, ĒTERISKĀ EĻĻA Bakalaura darbā apskatīta dažādas koncentrācijas rozmarīna ekstraktu iegūšana izmantojot macerēšanas metodi un kā ekstrahentus lietojot augu eļļas: rapšu eļļu (ar vai bez aveņu sēklu eļļas piedevas), rīcineļļu, kaņepju, linu un saulespuķu eļļas; pētīta šo ekstraktu antioksidantu aktivitāte. Katras eļļas oksidatīvi stabilākajam rozmarīna ekstraktam noteikts kopējais polifenolu saturs. Salīdzināta rozmarīna eļļas ekstraktu piedevas un rozmarīna ēteriskās eļļas piedevu saturošu augu eļļu stabilitāte. Literatūras apskatā sniegts ieskats pēdējās desmitgades publikācijās par rozmarīna galvenajiem antioksidantiem, rozmarīna ekstraktu un ēteriskās eļļas ieguves metodēm, kā arī par rozmarīna ekstraktu pielietojumu augu eļļu stabilizācijai. Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms 49 lpp. Darbs satur 13 attēlus, 7 tabulas, 5 pielikumus un tajā izmantoti 36 literatūras avoti.
Keywords ROZMARĪNS, DABĪGIE ANTIOKSIDANTI, AUGU EĻĻAS, ANTIOKSIDANTU AKTIVITĀTE, OKSIDATĪVĀ STABILITĀTE
Keywords in English ROSEMARY, NATURAL ANTIOXIDANTS, VEGETABLE OILS, ANTIOXIDANT ACTIVITY, OXIDATIVE STABILITY
Language lv
Year 2013
Date and time of uploading 13.06.2013 19:34:07