Form of studies |
Bachelor |
Title of the study programm |
Chemical Technology |
Title in original language |
Rozmarīna pielietojums augu eļļu oksidatīvās stabilitātes uzlabošanai |
Title in English |
Application of rosemary for improvement of oxidative stability of vegetable oils |
Department |
14000 Faculty of Material Science and Applied Chemistry |
Scientific advisor |
Dr.chem. Māra Jure, Olga Lando, Mg.sc.ing. Inese Mieriņa |
Reviewer |
Dr.chem. Ieva Leimane |
Abstract |
ROZMARĪNS, DABĪGIE ANTIOKSIDANTI, AUGU EĻĻAS, ANTIOKSIDANTU AKTIVITĀTE, OKSIDATĪVĀ STABILITĀTE, ĒTERISKĀ EĻĻA
Bakalaura darbā apskatīta dažādas koncentrācijas rozmarīna ekstraktu iegūšana izmantojot macerēšanas metodi un kā ekstrahentus lietojot augu eļļas: rapšu eļļu (ar vai bez aveņu sēklu eļļas piedevas), rīcineļļu, kaņepju, linu un saulespuķu eļļas; pētīta šo ekstraktu antioksidantu aktivitāte. Katras eļļas oksidatīvi stabilākajam rozmarīna ekstraktam noteikts kopējais polifenolu saturs. Salīdzināta rozmarīna eļļas ekstraktu piedevas un rozmarīna ēteriskās eļļas piedevu saturošu augu eļļu stabilitāte.
Literatūras apskatā sniegts ieskats pēdējās desmitgades publikācijās par rozmarīna galvenajiem antioksidantiem, rozmarīna ekstraktu un ēteriskās eļļas ieguves metodēm, kā arī par rozmarīna ekstraktu pielietojumu augu eļļu stabilizācijai.
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms 49 lpp. Darbs satur 13 attēlus,
7 tabulas, 5 pielikumus un tajā izmantoti 36 literatūras avoti. |
Keywords |
ROZMARĪNS, DABĪGIE ANTIOKSIDANTI, AUGU EĻĻAS, ANTIOKSIDANTU AKTIVITĀTE, OKSIDATĪVĀ STABILITĀTE |
Keywords in English |
ROSEMARY, NATURAL ANTIOXIDANTS, VEGETABLE OILS, ANTIOXIDANT ACTIVITY, OXIDATIVE STABILITY |
Language |
lv |
Year |
2013 |
Date and time of uploading |
13.06.2013 19:34:07 |