| Studiju veids |
bakalaura profesionālās studijas |
| Studiju programmas nosaukums |
Uzņēmējdarbība un vadīšana |
| Nosaukums |
Mazumtirdzniecības uzņēmuma darbinieku labbūtības pilnveides projekts |
| Nosaukums angļu valodā |
Project on improvement of employee well-being in a retail company |
| Struktūrvienība |
22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte |
| Darba vadītājs |
Ilze Valdovska |
| Recenzents |
Laura Baltiņa |
| Anotācija |
Afoničkina A. (2025). Mazumtirdzniecības darbinieku labbūtības pilnveides projekts.
Bakalaura darbs /Afoničkina A.,Valdovska I. Rīga: RTU IEVF, bakalaura profesionālo
studiju programma “Cilvēka resursu vadīšana”, 68 lpp.
Bakalaura darbs rakstīts latviešu valodā, to veido ievads, trīs daļas, secinājumi un
priekšlikumi. Darba apjoms ir 68 lpp., tajā iekļauti 22 attēli, 7 tabulas, 1 formula. Izmantotajā
literatūras un avotu sarakstā ietverti 4 avoti latviešu, 39 avoti angļu. Darbam pievienoti 4
pielikumi.
Pētījuma mērķis: Izstrādāt projektu mazumtirdzniecības uzņēmumam «X», kā uzlabot
darbinieku labbūtību.
Pirmajā darba daļā ir aprakstīts mazumtirdzniecības uzņēmums “X”-tā darbība,
struktūra, vērtības. Daļā ir aprakstīta uzņēmuma galvenie darbības procesi, izveidots biznesa
modelis, kur ir atspoguļota vērtība, kuru sniedz “X” uzņēmums klientiem. Tiek analizēta arī
personāla vadības struktūra un tas pamatfunkcijas.
Otrajā darba daļā Teorētiskais izklāsts ir par darbinieku labbūtības jēdzienu — tās
nozīmi un komponentiem darba vidē. Tā skaidro, ka labbūtība ietver gan mentālo, gan fizisko
veselību, un akcentē, cik būtiski ir darba devējiem nodrošināt tādus apstākļus, kas rosina
darbinieku veselību, motivāciju un dzīves kvalitāti. Tiek aprakstīti veselības riski
mazumtirdzniecības nozares darbiniekiem un preventīvie pasākumi to novēršanai. Īpašs
akcents likts arī mentālās veselības saglabāšanai, ieskaitot stresa samazināšanu, elastīga darba
grafika ieviešanu, veselīga mikroklimata veidošanai un darbinieku apmācībai par mentālo
labklājību.
Trešajā darba daļā ir aprakstīta izstrādājamā risinājuma funkcionalitāte, tā sniegtie
ieguvumi organizācijai un iespējamie riski, kas varētu ietekmēt projekta ieviešanu. Tiek sniegts
detalizēts ieviešanas plāns, kas balstīts uz ADKAR izmaiņu vadības modeli, kas palīdz
nodrošināt veiksmīgu darbinieku iesaistīšanu un pielāgošanos izmaiņām, kā arī 4P (Cilvēki,
Process, Product, Project) modeli, kas ļauj vispusīgi novērtēt projekta aspektus. Papildus ir
novērtēti nozīmīgākie riska faktori un izstrādāti rīcības plāni to mazināšanai.
Nozīmīgākie rezultāti: Tiek konstatēta nepieciešamība pēc darbinieku labbūtības
uzlabošanas risinājuma, izveidots projekts digitālā rīka ieviešanai mazumtirdzniecības
darbinieku labbūtības uzlabošanai. |
| Atslēgas vārdi |
darbinieku labbūtība, mazumtirdzniecība, digitālais rīks, garīgā veselība, darba vide, stresa mazināšana, organizācijas kultūra, pārmaiņu vadība |
| Atslēgas vārdi angļu valodā |
employee well-being, retail, digital tool, mental health, work environment, stress reduction, organizational culture, change management |
| Valoda |
lv |
| Gads |
2025 |
| Darba augšupielādes datums un laiks |
16.05.2025 19:48:13 |