| Studiju veids |
bakalaura profesionālās studijas |
| Studiju programmas nosaukums |
Medicīnas inženierija un fizika |
| Nosaukums |
Ultraskaņas uzraudzības sistēma gaļas kvalitātes novērtēšanai šoka sasaldēšanas procesā |
| Nosaukums angļu valodā |
Ultrasound Monitoring System for Shock-Freezing Meat Quality Assessment |
| Struktūrvienība |
31000 Būvniecības un mašīnzinību fakultāte |
| Darba vadītājs |
Viktors Mironovs |
| Recenzents |
Mārtiņš Luļļa |
| Anotācija |
Pārtikas sasaldēšana ir būtiska mūsdienu pārtikas konservēšanai un izplatīšanai, piedāvājot pagarinātu glabāšanas laiku un ērtības. Tomēr tradicionālās sasaldēšanas metodes bieži pasliktina kvalitāti ledus kristālu veidošanās un ilgstoša sasalšanas laika dēļ. Šoka sasaldēšana, ātrās sasaldēšanas paņēmiens, samazina šīs problēmas, samazinot sasaldēšanas laiku un saglabājot produkta integritāti.
Šajā pētījumā ir ierosināts izstrādāt uz ultraskaņu balstītu uzraudzības sistēmu, lai uzlabotu gaļas kvalitāti šoka sasaldēšanas laikā. Mērot ultraskaņas ātrumu un vājināšanos, ierīce novērtēs gaļas strukturālās izmaiņas, nodrošinot reāllaika ieskatu ledus kristālu veidošanā un tekstūras modifikācijās. Izmantojot ultraskaņas caurlaides pārraides metodi, sistēma izsekos skaņas viļņu ātrumu caur saldētu produktu, ļaujot precīzāk novērtēt sasalšanas efektus. Šīs ierīces dizains un ieviešana joprojām ir joma turpmākai attīstībai. |
| Atslēgas vārdi |
Pārtikas sasaldēšana, šoka sasaldēšana, ultraskaņas uzraudzības sistēma, ultraskaņas caurlaides metode |
| Atslēgas vārdi angļu valodā |
Food freezing, shock freezing, ultrasound monitoring system, ultrasound through-transmission method |
| Valoda |
eng |
| Gads |
2025 |
| Darba augšupielādes datums un laiks |
04.02.2025 12:35:32 |