Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Medicīnas inženierija un fizika
Nosaukums Ultraskaņas uzraudzības sistēma gaļas kvalitātes novērtēšanai šoka sasaldēšanas procesā
Nosaukums angļu valodā Ultrasound Monitoring System for Shock-Freezing Meat Quality Assessment
Struktūrvienība 31000 Būvniecības un mašīnzinību fakultāte
Darba vadītājs Viktors Mironovs
Recenzents Mārtiņš Luļļa
Anotācija Pārtikas sasaldēšana ir būtiska mūsdienu pārtikas konservēšanai un izplatīšanai, piedāvājot pagarinātu glabāšanas laiku un ērtības. Tomēr tradicionālās sasaldēšanas metodes bieži pasliktina kvalitāti ledus kristālu veidošanās un ilgstoša sasalšanas laika dēļ. Šoka sasaldēšana, ātrās sasaldēšanas paņēmiens, samazina šīs problēmas, samazinot sasaldēšanas laiku un saglabājot produkta integritāti. Šajā pētījumā ir ierosināts izstrādāt uz ultraskaņu balstītu uzraudzības sistēmu, lai uzlabotu gaļas kvalitāti šoka sasaldēšanas laikā. Mērot ultraskaņas ātrumu un vājināšanos, ierīce novērtēs gaļas strukturālās izmaiņas, nodrošinot reāllaika ieskatu ledus kristālu veidošanā un tekstūras modifikācijās. Izmantojot ultraskaņas caurlaides pārraides metodi, sistēma izsekos skaņas viļņu ātrumu caur saldētu produktu, ļaujot precīzāk novērtēt sasalšanas efektus. Šīs ierīces dizains un ieviešana joprojām ir joma turpmākai attīstībai.
Atslēgas vārdi Pārtikas sasaldēšana, šoka sasaldēšana, ultraskaņas uzraudzības sistēma, ultraskaņas caurlaides metode
Atslēgas vārdi angļu valodā Food freezing, shock freezing, ultrasound monitoring system, ultrasound through-transmission method
Valoda eng
Gads 2025
Darba augšupielādes datums un laiks 04.02.2025 12:35:32