Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Medical Engineering and Physics
Title in original language Ultraskaņas uzraudzības sistēma gaļas kvalitātes novērtēšanai šoka sasaldēšanas procesā
Title in English Ultrasound Monitoring System for Shock-Freezing Meat Quality Assessment
Department Faculty Of Civil And Mehanical Engineering
Scientific advisor Viktors Mironovs
Reviewer Mārtiņš Luļļa
Abstract Pārtikas sasaldēšana ir būtiska mūsdienu pārtikas konservēšanai un izplatīšanai, piedāvājot pagarinātu glabāšanas laiku un ērtības. Tomēr tradicionālās sasaldēšanas metodes bieži pasliktina kvalitāti ledus kristālu veidošanās un ilgstoša sasalšanas laika dēļ. Šoka sasaldēšana, ātrās sasaldēšanas paņēmiens, samazina šīs problēmas, samazinot sasaldēšanas laiku un saglabājot produkta integritāti. Šajā pētījumā ir ierosināts izstrādāt uz ultraskaņu balstītu uzraudzības sistēmu, lai uzlabotu gaļas kvalitāti šoka sasaldēšanas laikā. Mērot ultraskaņas ātrumu un vājināšanos, ierīce novērtēs gaļas strukturālās izmaiņas, nodrošinot reāllaika ieskatu ledus kristālu veidošanā un tekstūras modifikācijās. Izmantojot ultraskaņas caurlaides pārraides metodi, sistēma izsekos skaņas viļņu ātrumu caur saldētu produktu, ļaujot precīzāk novērtēt sasalšanas efektus. Šīs ierīces dizains un ieviešana joprojām ir joma turpmākai attīstībai.
Keywords Pārtikas sasaldēšana, šoka sasaldēšana, ultraskaņas uzraudzības sistēma, ultraskaņas caurlaides metode
Keywords in English Food freezing, shock freezing, ultrasound monitoring system, ultrasound through-transmission method
Language eng
Year 2025
Date and time of uploading 04.02.2025 12:35:32