Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Inovācijas un uzņēmējdarbība
Nosaukums Inovāciju izpēte jauna produkta izstrādei: veiklības rotaļlieta ar attīstošu un terapeitisku potenciālu “Good Points”
Nosaukums angļu valodā Innovation Due Diligence for New Product Development: A Dexterity Toy with Developmental and Therapeutic Potential “Good Points”
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs Iveta Cīrule
Recenzents Elīna Miķelsone
Anotācija Maģistra darbs “Inovāciju izpēte jauna produkta izstrādei: veiklības rotaļlieta ar attīstošu un terapeitisku potenciālu “Good Points” ” ir veikts Nika Brensona izpildījumā, lai iegūtu maģistra grādu studiju programmā “Inovācijas un uzņēmējdarbība”. Uzstādītais maģistra darba mērķis - izstrādāt biznesa plāna piedāvājumu inovatīva produkta - knibināšanās jeb veiklības rīka, rotaļlietai (no angļu valodas “fidget”), ar potenciālām terapeitiskām īpašībām, nodarbinot smalko motoriku, komercializēšanai nišas tirgū. Pētījuma galvenās atziņas un novērojumi, biznesa piedāvājuma pamatam, apgūti veicot intervijas ar inovāciju un uzņēmējdarbības jomu ekspertiem, kā arī ar profesionāļiem, kas specializējas garīgās un fiziskās veselības jomās. Tāpat arī pierādījumi meklēti tiešsaistes aptaujas anketā, kā arī veicot līdzīgu produktu tirgus izpēti. Maģistra darba saturs ir izvērsts trīs sekcijās: teorētiskajā, analītiskajā un praktiskajā nodaļā. Darbā galvenie gūtie secinājumi atklāj izvērstu izgudrojuma potenciālo mērķauditoriju – pusaudžus un pieaugušos, kuriem nepieciešams pastāvīgi novirzīt pilnu vai daļēju uzmanību knibinoties, vēlams ar sociāli pieņemamiem rīkiem. Daudzos gadījumos tie ir cilvēki vieglā autisma spektrā, kuru kognitīvās spējas nav ietekmētas, kā arī cilvēki ar uzmanības deficīta traucējumiem. Secinājumos arīdzan atklājas ekspertu svarīgs norādījums, ka šie šīs mērķauditorijas cilvēki ar uzmanības deficīta traucējumiem ir gan tādi, kas ir klīniski diagnosticēti, gan arī tādi, kas paši sevi asociē ar šo diagnozi, novērojot sev šīs diagnozes simptomātiku. Papildinot, uzrunātie garīgās un fiziskās veselības eksperti negrasījās apgalvot, ka šāda veida rīkam, rotaļlietai būtu cits pielietojums bez uzmanības novēršanas vai novirzīšanas. Svarīgi pieminēt, ka labklājības eksperti uzsver, attīstības īpašību klātbūtnes nemaldinošai apgalvošanai būtu nepieciešams veikt klīnisku pētījumu, tāpēc, izrietoši, produkts šajā stadijā nebūtu korekti asociēt kā tādu, kas veicina kāda veida attīstību. Balstoties šajos secinājumos un vadlīnijās, darba izskaņā tiek izvērsts detalizēts biznesa plāna piedāvājums, kas ietver pamatotus un esošās situācijas kontekstā balstītus aprēķinus, grafiku produkta ieviešanai tirgū, nepieciešamo darbību un resursu uzskaitījumu, lai apgūtu potenciālo biznesa iespēju. Maģistra darbs ir rakstīts angļu valodā. Tas sastāv no 92 lapām, 29 tabulām, 14 formulām, 14 ilustrācijām, 13 pielikumiem, kas aptver 19 lappuses. Bibliogrāfija un avotu saraksts satur 53 avotus angļu valodā.
Atslēgas vārdi inovācija, inovāciju izpēte, inovāciju ieviešana tirgū, 3D printeri, terapeitiska rotaļlieta
Atslēgas vārdi angļu valodā innovation, due diligence, innovation commercialisation, 3D-printers, therapeutic fidget toys or tools
Valoda eng
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 04.06.2024 10:14:03