Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Informācijas tehnoloģija
Nosaukums Reāllaika datubāzes vadības sistēmu veiktspējas novērtēšana un izvēle ļoti garām laikrindām
Nosaukums angļu valodā Selection and Performance Evaluation of Realtime Database Management Systems for very Long Time Series
Struktūrvienība 33000 Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultāte
Darba vadītājs Mārtiņš Bonders
Recenzents Viktorija Klimko
Anotācija Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un salīdzināt dažādu datubāzu pārvaldības sistēmu (DBVS) veiktspējas iespējas, apstrādājot vairākus miljonus laika rindu datu. Laika rindu dati ir ļoti svarīgi dažādās jomās, piemēram, finanšu, lietu interneta un laikapstākļu prognozēšanas jomā. Efektīva šāda veida datu pārvaldība ir būtiska reāllaika lēmumu pieņemšanai un analīzei. Šajā pētījumā galvenā uzmanība pievērsta vispiemērotākās reāllaika DBVS noteikšanai laika rindu datu apstrādei, novērtējot dažādas sistēmas, pamatojoties uz veiktspējas rādītājiem attiecībā uz konkrētu vaicājumu izpildes ātrumu, piemēram, lasīšanu, lasīšanu ar apkopošanu un rakstīšanu. Lielu laika rindu datu kopu vizualizācija ir vēl viens izaicinājums, kas tiks pētīts šajā darbā. Šī darba rezultātā tiks sniegta dažādu datu bāzu statistika un salīdzinājums, kā arī to veiktspēja konkrētos uzdevumos. Šajā darbā tiks aprakstīti vizualizācijas rīki un labākā prakse.
Atslēgas vārdi Reāllaika datubāze, laika rindu datubāze, datubāzu pārvaldības sistēmas, datubāzu veiktspējas salīdzinājums, QuestDB, TimescaleDB, ClickHouse, Machbase, InfluxDB.
Atslēgas vārdi angļu valodā Real-Time Database, Time Series Database, Database Management Systems, Database Performance Comparison, QuestDB, TimescaleDB, ClickHouse, Machbase, InfluxDB.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 28.05.2024 18:54:20