Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Information Technology
Title in original language Reāllaika datubāzes vadības sistēmu veiktspējas novērtēšana un izvēle ļoti garām laikrindām
Title in English Selection and Performance Evaluation of Realtime Database Management Systems for very Long Time Series
Department Faculty Of Computer Science Information Tehnology And Energy
Scientific advisor Mārtiņš Bonders
Reviewer Viktorija Klimko
Abstract Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un salīdzināt dažādu datubāzu pārvaldības sistēmu (DBVS) veiktspējas iespējas, apstrādājot vairākus miljonus laika rindu datu. Laika rindu dati ir ļoti svarīgi dažādās jomās, piemēram, finanšu, lietu interneta un laikapstākļu prognozēšanas jomā. Efektīva šāda veida datu pārvaldība ir būtiska reāllaika lēmumu pieņemšanai un analīzei. Šajā pētījumā galvenā uzmanība pievērsta vispiemērotākās reāllaika DBVS noteikšanai laika rindu datu apstrādei, novērtējot dažādas sistēmas, pamatojoties uz veiktspējas rādītājiem attiecībā uz konkrētu vaicājumu izpildes ātrumu, piemēram, lasīšanu, lasīšanu ar apkopošanu un rakstīšanu. Lielu laika rindu datu kopu vizualizācija ir vēl viens izaicinājums, kas tiks pētīts šajā darbā. Šī darba rezultātā tiks sniegta dažādu datu bāzu statistika un salīdzinājums, kā arī to veiktspēja konkrētos uzdevumos. Šajā darbā tiks aprakstīti vizualizācijas rīki un labākā prakse.
Keywords Reāllaika datubāze, laika rindu datubāze, datubāzu pārvaldības sistēmas, datubāzu veiktspējas salīdzinājums, QuestDB, TimescaleDB, ClickHouse, Machbase, InfluxDB.
Keywords in English Real-Time Database, Time Series Database, Database Management Systems, Database Performance Comparison, QuestDB, TimescaleDB, ClickHouse, Machbase, InfluxDB.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 28.05.2024 18:54:20