Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Informācijas tehnoloģija
Nosaukums Radošā mākslīgā intelekta spēju analīze programminženierijas vajadzībām
Nosaukums angļu valodā Analysis of Generative Artificial Intelligence Capabilities for Software Engineering Needs
Struktūrvienība 33000 Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultāte
Darba vadītājs Uldis Karlovs-Karlovskis
Recenzents Ilze Bērziņa
Anotācija Darba ietvaros tiek izpētīti mākslīgā intelekta pamati un tā izmantošana programminženierijā. Tika veikta aptauja uzņēmumā ‘SAF Tehnika’, no kā tiek definēti problēmgadījumi, koda ģenerēšana, kļūdu atrašana un atkļūdošana, kuri tiek risināti ar radošā mākslīgā intelekta palīdzību. Darba mērķis ir radošā mākslīgā intelekta lietotņu spēju analīze programminženierijas vajadzībām, lai noteiktu, vai lietotnes var būt noderīgi palīgrīki programminženierijā. Tiek secināts, ka mākslīgā intelekta nozare ļoti strauji attīstās, ir vairāki radošā mākslīgā intelekta rīki, kuri izmanto vienu un to pašu lielo valodas modeli, kā arī radošā mākslīgā intelekta rīki var atvieglot programmētāju darbu veicot definēto problēmgadījumu uzdevumu izpildi. Darba praktiskajā daļā tiek analizēta vairāku radošā mākslīgā intelekta lietotņu spējas pildīt no aptaujas definēto problēmgadījumu uzdevumus. Tiek apskatīti iegūtie problēmgadījumu uzdevumu rezultāti. Tiek noskaidrots ekspertu (programmētāju) viedoklis par iegūtajiem problēmgadījumu uzdevumu risinājumiem, un vai šāda veida problēmgadījumos varētu izmantot radošā mākslīgā intelekta lietotnes. Tiek secināts, ka radošais mākslīgais intelekts var tikt izmantots kā palīgrīks koda ģenerēšanai. Kļūdu atrašanai un atkļūdošanai netiek ieteikts paļauties uz radošā mākslīgā intelekta lietotņu piedāvātajiem risinājumiem. Darba apjoms – 63 lpp., 17 attēli, 11 tabulas, 66 informācijas avoti un 2 pielikumi.
Atslēgas vārdi mākslīgais intelekts, radošais mākslīgais intelekts, programminženierija, lielie valodas modeļi, aptauja.
Atslēgas vārdi angļu valodā artificial intelligence, generative artificial intelligence, software engineering, large language models, survey.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 27.05.2024 20:50:27