Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Digitālās humanitārās zinātnes
Nosaukums Klasisko darbu tēlu analīze digitālajā perspektīvā: Daiju Linas (Daiyu Lin) no “Sapnis par sarkanajām savrupmājām” piemērs
Nosaukums angļu valodā Analyzing the Characters in Classical Works from a Digital Perspective: An Example of Daiyu Lin in “A Dream of Red Mansions”
Struktūrvienība 33000 Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultāte
Darba vadītājs Tatjana Menise
Recenzents Atis Kapenieks
Anotācija Anotācija Šajā maģistra darbā tiek izmantota starpdisciplināra pieeja, lai pētītu varoni Daiyu Lin filmā "Sapnis par sarkanajām savrupmājām". Izmantojot Daiyu Lin dzejoļu analīzi un darbības vārdu biežuma statistisko analīzi, tā interpretē un izskaidro Daiyu Lin personības īpašības un cenšas sniegt trīsdimensiju un daudzveidīgu Daiyu tēlu. Pētījuma rezultāti liecina, ka Daiyu Lin dzejoļos bieži lietoti negatīvi emocionāli vārdi, kas arī apliecina Daiyu Lin sentimentālo raksturu. Tajā pašā laikā Daiyu Lin dzejas tēmas ir jaunas, parādot viņas gudrību un tālredzību. Pētot Daiyu Lin darbības vārdus, atklājas, ka Daiyu Lin raksturā ir vīrišķā puse, kas ļoti atšķiras no parastajām aristokrātiskajām meitenēm un kuru ignorē arī iepriekšējie pētījumi. Šī pētījuma rezultāti palīdz dziļāk izprast "Sapnis par sarkanajām savrupmājām" un nodrošina klasiskās literatūras raksturu analīzes sistēmu. Šajā maģistra darbā kopumā ir 76 lappuses, tajā skaitā 18 attēli. Literatūras sarakstā iekļauta 65 atsauce. Atslēgas vārdi: korpusa analīze, semiotika, vārdu biežuma analīze, rakstzīmju teorija, tēmu modelēšana.
Atslēgas vārdi korpusa analīze, semiotika, vārdu biežuma analīze, rakstzīmju teorija, tēmu modelēšana.
Atslēgas vārdi angļu valodā corpus analysis, semiotics, word frequency analysis, character theory, topic modeling.
Valoda eng
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 24.05.2024 13:31:25