Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Digital Humanities
Title in original language Klasisko darbu tēlu analīze digitālajā perspektīvā: Daiju Linas (Daiyu Lin) no “Sapnis par sarkanajām savrupmājām” piemērs
Title in English Analyzing the Characters in Classical Works from a Digital Perspective: An Example of Daiyu Lin in “A Dream of Red Mansions”
Department Faculty Of Computer Science Information Tehnology And Energy
Scientific advisor Tatjana Menise
Reviewer Atis Kapenieks
Abstract Anotācija Šajā maģistra darbā tiek izmantota starpdisciplināra pieeja, lai pētītu varoni Daiyu Lin filmā "Sapnis par sarkanajām savrupmājām". Izmantojot Daiyu Lin dzejoļu analīzi un darbības vārdu biežuma statistisko analīzi, tā interpretē un izskaidro Daiyu Lin personības īpašības un cenšas sniegt trīsdimensiju un daudzveidīgu Daiyu tēlu. Pētījuma rezultāti liecina, ka Daiyu Lin dzejoļos bieži lietoti negatīvi emocionāli vārdi, kas arī apliecina Daiyu Lin sentimentālo raksturu. Tajā pašā laikā Daiyu Lin dzejas tēmas ir jaunas, parādot viņas gudrību un tālredzību. Pētot Daiyu Lin darbības vārdus, atklājas, ka Daiyu Lin raksturā ir vīrišķā puse, kas ļoti atšķiras no parastajām aristokrātiskajām meitenēm un kuru ignorē arī iepriekšējie pētījumi. Šī pētījuma rezultāti palīdz dziļāk izprast "Sapnis par sarkanajām savrupmājām" un nodrošina klasiskās literatūras raksturu analīzes sistēmu. Šajā maģistra darbā kopumā ir 76 lappuses, tajā skaitā 18 attēli. Literatūras sarakstā iekļauta 65 atsauce. Atslēgas vārdi: korpusa analīze, semiotika, vārdu biežuma analīze, rakstzīmju teorija, tēmu modelēšana.
Keywords korpusa analīze, semiotika, vārdu biežuma analīze, rakstzīmju teorija, tēmu modelēšana.
Keywords in English corpus analysis, semiotics, word frequency analysis, character theory, topic modeling.
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 24.05.2024 13:31:25