Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Datorzinātne un organizāciju tehnoloģijas
Nosaukums Mūzikas nošu attēlu priekšapstrāde optiskiem mūzikas atpazīšanas rīkiem
Nosaukums angļu valodā Music Sheet image Preprocessing for Optical Music Recognition Tools
Struktūrvienība 01B00 Rīgas Biznesa skola
Darba vadītājs Jānis Lazovskis
Recenzents Valdis Saulespurēns
Anotācija Šī bakalaura darba mērķis bija uzlabot Optiskās Mūzikas Atpazīšanas (OMA) sistēmu efektivitāti, kas ir svarīgi, lai pārvērstu mūzikas nošu attēlus digitālā formātā. Tas ir nozīmīgi mūziķiem, lai viņi varētu vieglāk labot un dalīties ar mūzikas notīm. Tomēr OMA sistēmu precizitāte lielā mērā ir atkarīga no attēlu kvalitātes. Tāpēc šajā darbā tika izpētīta dažādu attēlu priekšapstrādes tehniku - krāsu korekcijas, trokšņa noņemšanas, rotācijas un perspektīvas korekcijas un nošu līniju segmentācijas - ietekme uz OMA rīku precizitāti. Pētījuma rezultāti bija dažādi. Krāsu korekcija un trokšņa noņemšanas rezultāti bija nepastāvīgi, kas liecina, ka to efektivitāte var būt atkarīga no situācijām. Savukārt rotācijas un perspektīvas korekcijas parādīja ievērojamu uzlabojumu OMA rīku precizitātē, kas uzsver pareizas attēla orientācijas nozīmi OMA darbībai. Segmentācijas ietekme uz atpazīšanas precizitāti palika nenoteikta, norādot uz turpmākas izpētes nepieciešamību. Šie rezultāti norāda uz dažu attēlu priekšapstrādes tehniku, īpaši attēla orientācijas korekcijas, nozīmi, lai uzlabotu OMA rīku precizitāti. Tomēr analizējot rezultātus jāņem vērā pētījuma ierobežojumi, piemēram, mākslīgi radītie attēlu izkropļojumi, kas koncentrējās tikai uz specifiskām situācijām. Nākotnes pētījumu virzieni varētu ietver plašāku izpēti, iesaistot vairāk OMA rīku, reālus attēlu apstākļus un sarežģītākas muzikālās kompozīcijas.
Atslēgas vārdi Optiskā Mūzikas Atpazīšana, Attēlu Priekšapstrāde, Krāsu Korekcija, Rotācijas Korekcija, Perspectīves Korekcija.
Atslēgas vārdi angļu valodā Optical Music Recognition, Image Preprocessing, Color Correction, Rotation Correction, Perspective Correction.
Valoda eng
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 14.04.2024 16:51:36