Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Computer Science and Organizational Technologies
Title in original language Mūzikas nošu attēlu priekšapstrāde optiskiem mūzikas atpazīšanas rīkiem
Title in English Music Sheet image Preprocessing for Optical Music Recognition Tools
Department 01B00 Riga Business School
Scientific advisor Jānis Lazovskis
Reviewer Valdis Saulespurēns
Abstract Šī bakalaura darba mērķis bija uzlabot Optiskās Mūzikas Atpazīšanas (OMA) sistēmu efektivitāti, kas ir svarīgi, lai pārvērstu mūzikas nošu attēlus digitālā formātā. Tas ir nozīmīgi mūziķiem, lai viņi varētu vieglāk labot un dalīties ar mūzikas notīm. Tomēr OMA sistēmu precizitāte lielā mērā ir atkarīga no attēlu kvalitātes. Tāpēc šajā darbā tika izpētīta dažādu attēlu priekšapstrādes tehniku - krāsu korekcijas, trokšņa noņemšanas, rotācijas un perspektīvas korekcijas un nošu līniju segmentācijas - ietekme uz OMA rīku precizitāti. Pētījuma rezultāti bija dažādi. Krāsu korekcija un trokšņa noņemšanas rezultāti bija nepastāvīgi, kas liecina, ka to efektivitāte var būt atkarīga no situācijām. Savukārt rotācijas un perspektīvas korekcijas parādīja ievērojamu uzlabojumu OMA rīku precizitātē, kas uzsver pareizas attēla orientācijas nozīmi OMA darbībai. Segmentācijas ietekme uz atpazīšanas precizitāti palika nenoteikta, norādot uz turpmākas izpētes nepieciešamību. Šie rezultāti norāda uz dažu attēlu priekšapstrādes tehniku, īpaši attēla orientācijas korekcijas, nozīmi, lai uzlabotu OMA rīku precizitāti. Tomēr analizējot rezultātus jāņem vērā pētījuma ierobežojumi, piemēram, mākslīgi radītie attēlu izkropļojumi, kas koncentrējās tikai uz specifiskām situācijām. Nākotnes pētījumu virzieni varētu ietver plašāku izpēti, iesaistot vairāk OMA rīku, reālus attēlu apstākļus un sarežģītākas muzikālās kompozīcijas.
Keywords Optiskā Mūzikas Atpazīšana, Attēlu Priekšapstrāde, Krāsu Korekcija, Rotācijas Korekcija, Perspectīves Korekcija.
Keywords in English Optical Music Recognition, Image Preprocessing, Color Correction, Rotation Correction, Perspective Correction.
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 14.04.2024 16:51:36