Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Informācijas tehnoloģija
Nosaukums Vairākslāņu grafu modelēšana un vizualizēšana ar "Python" bibliotēkām
Nosaukums angļu valodā Modeling and Visualization of Multilayer Graphs with Python Libraries
Struktūrvienība 12100 Informācijas tehnoloģijas institūts
Darba vadītājs Jānis Grabis
Recenzents Gusts Linkevičs
Anotācija Vairākslāņu grafu implementēšanai Python programmēšanas valodā ir pieejams plašs klāsts dažādu bibliotēku, ar kurām iespējams procesu veikt dažādos efektivitātes līmeņos. Darba izstrādē tika pētīts, kāds ir efektīvākais veids vairākslāņu grafu implementēšanai ar Python bibliotēkām, eksperimentāli salīdzinot trīs modelēšanas un divas vizualizācijas bibliotēkas. Lai veiktu darbu, tika izpētītas bibliotēkas NetworkX, PyGraphviz, Igraph, Matplotlib un Plotly – divas no šīm bibliotēkām ir vizualizācijas bibliotēkas, trīs modelēšanas bibliotēkas. Minētās vizualizācijas bibliotēkas tika izvēlēts tādēļ, kā pārskatāmāk analizēt grafus ir 3D vidē. Pēc informācijas analīzes veikšanas, izmantojot iepriekš minētās bibliotēkas, tika veikts eksperiments ar dažādām grafu vizualizāciju implementācijām. Veiktais process ļauj noteikt, kura no bibliotēkām ir piemērotākās vairākslāņu grafu apstrādē. Analizējot gūtos rezultātus, ir iespējams teikt, ka vislabākais variants vairākslāņu grafu modelēšanai un vizualizēšanai ar Python bibliotēkām ir izmantot NetworkX un Plotly bibliotēkas kopā. Rezultātus iespējams pielietot dažādos analītikas procesos dažādās jomās, jo Python bibliotēkas ļauj integrēties arī citiem datu analīzes rīkiem un veikt visaptverošāku grafu datu analīzi. Darba kopapjoms ir 69 lappuses, tajā ir 25 attēlu, tajā ir 13 tabulas.
Atslēgas vārdi Vairākslāņu grafi, Vairākslāņu grafu implementēšana, Python, NetworkX, PyGraphviz, Igraph, Matplotlib, Plotly, vizualizācija, modelēšana
Atslēgas vārdi angļu valodā Multilayer graphs, multilayer graph implementation, Python, NetworkX, PyGraphviz, Igraph, Matplotlib, Plotly, visualization, modeling.
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 30.05.2023 17:12:09