Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Information Technology
Title in original language Vairākslāņu grafu modelēšana un vizualizēšana ar "Python" bibliotēkām
Title in English Modeling and Visualization of Multilayer Graphs with Python Libraries
Department 12100 Institute of Information Technology
Scientific advisor Jānis Grabis
Reviewer Gusts Linkevičs
Abstract Vairākslāņu grafu implementēšanai Python programmēšanas valodā ir pieejams plašs klāsts dažādu bibliotēku, ar kurām iespējams procesu veikt dažādos efektivitātes līmeņos. Darba izstrādē tika pētīts, kāds ir efektīvākais veids vairākslāņu grafu implementēšanai ar Python bibliotēkām, eksperimentāli salīdzinot trīs modelēšanas un divas vizualizācijas bibliotēkas. Lai veiktu darbu, tika izpētītas bibliotēkas NetworkX, PyGraphviz, Igraph, Matplotlib un Plotly – divas no šīm bibliotēkām ir vizualizācijas bibliotēkas, trīs modelēšanas bibliotēkas. Minētās vizualizācijas bibliotēkas tika izvēlēts tādēļ, kā pārskatāmāk analizēt grafus ir 3D vidē. Pēc informācijas analīzes veikšanas, izmantojot iepriekš minētās bibliotēkas, tika veikts eksperiments ar dažādām grafu vizualizāciju implementācijām. Veiktais process ļauj noteikt, kura no bibliotēkām ir piemērotākās vairākslāņu grafu apstrādē. Analizējot gūtos rezultātus, ir iespējams teikt, ka vislabākais variants vairākslāņu grafu modelēšanai un vizualizēšanai ar Python bibliotēkām ir izmantot NetworkX un Plotly bibliotēkas kopā. Rezultātus iespējams pielietot dažādos analītikas procesos dažādās jomās, jo Python bibliotēkas ļauj integrēties arī citiem datu analīzes rīkiem un veikt visaptverošāku grafu datu analīzi. Darba kopapjoms ir 69 lappuses, tajā ir 25 attēlu, tajā ir 13 tabulas.
Keywords Vairākslāņu grafi, Vairākslāņu grafu implementēšana, Python, NetworkX, PyGraphviz, Igraph, Matplotlib, Plotly, vizualizācija, modelēšana
Keywords in English Multilayer graphs, multilayer graph implementation, Python, NetworkX, PyGraphviz, Igraph, Matplotlib, Plotly, visualization, modeling.
Language lv
Year 2023
Date and time of uploading 30.05.2023 17:12:09