Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Vides inženierija
Nosaukums Fitoremediācijas pielietošana augsnes piesārņojuma samazināšanai.
Nosaukums angļu valodā Application of phytoremediation to reduce soil pollution.
Struktūrvienība 27300 Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts
Darba vadītājs Ieva Pakere
Recenzents Krišs Spalviņš
Anotācija Maģistra darbā aplūkota fitoremediācija, tās veidi, kādi faktori var ietekmēt tās efektivitāti. Kā arī, kuri augi piemērotāki augsnes tīrīšanai. Sniegts apraksts par smagajiem metāliem, no kuriem tie rodas vidē, un to ietekmi uz dzīviem organismiem. Citas augsnes sanācijas metodes ir īsi aprakstītas. Pētījumā tika analizēts, kā hlorofīts viens pats un ar piedevu (bioogles, rauga un nanodaļiņu) palīdzību noņems svina koncentrāciju augsnē. Eksperimentā tika konstatēts, ka biooglēm bija vislielākā ietekme uz fitoremediācijas efektivitātes paaugstināšanu. Tika veikta arī daudzkritēriju analīze, lai novērtētu dažādas augsnes sanācijas metodes, un simulācijas tika veiktas ar programmu VS2DTi, lai redzētu smago metālu iekļūšanu dziļākos augsnes slāņos. Secinājumi un ieteikumi ir sniegti noslēguma darba beigās.
Atslēgas vārdi Fitoremediācija, hlorofīti, augi, augsne, smagie metāli, piesārņojums, ogleklis, raugs, nanodaļiņas, efektivitāte, augsnes sanācijas tehnoloģijas, VS2DTi programma, daudzkritēriju analīze
Atslēgas vārdi angļu valodā Phytoremediation, chlorophyte, plants, soil, heavy metals, pollution, carbon, yeast, nanoparticles, efficiency, soil remediation technologies, VS2DTi program, multi-criteria analysis.
Valoda eng
Gads 2022
Darba augšupielādes datums un laiks 24.05.2022 16:59:24