Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Ražošanas tehnoloģija
Nosaukums Čaulveidņu liešanas procesa parametru optimizācija lējuma defektu samazināšanai.
Nosaukums angļu valodā Optimization of shell mould casting parameters to reduce casting defect.
Struktūrvienība 25600 Mehānikas un mašīnbūves institūts
Darba vadītājs Irīna Boiko
Recenzents Gatis Muižnieks
Anotācija KOPSAVILKUMS Kopš liešanas tehnoloģijas ieviešanas galvenais mērķis ir bijis ražot lējumus, kuriem nav defektu. Lai gan enerģijas taupīšana, vide aizsardzības un ekonomiskas problēmas, kā arī stingras produktu kvalitātes standarta prasības, visi ir veicinājuši ievērojamu nozīmi, kas tiek pievērsta precīzam un bez defektiem liešana pašreizējā kastinga arēnā. Šajā pētījumā tiek izmantots gaisa dzesēšanas bloks, kas tiek ražots ar čaumalu liešanu process. Saraušanās porainība ir ļoti izplatīts liešanas defekts čaulas veidņu liešanas procesā ventilācijas atveres trūkuma dēļ veidnēs. Lai identificētu, ir izmantota skaitliskā simulācija saraušanās porainība ar gaisu atdzesētā blokā un salīdzināta ar eksperimentālajiem rezultātiem, lai tie būtu derīgi šis pētījums. Ģeometriskie un termiskie raksturlielumi, piemēram, liešanas temperatūra, Tiek uzskatīts, ka sprauslas diametrs un sliedes izmērs optimizē šos parametrus. Eksperimentu projektēšana tiek īstenota, lai optimizētu aplūkoto ģeometrisko un termisko parametri un visas simulācijas tiek veiktas, kā ieteicis Eksperimentu dizains. Modelis ar vismazāko saraušanās porainību tiek izmantots turpmākajiem eksperimentiem un iegūti rezultāti salīdzinot ar skaitlisko simulāciju. Rezultāti liecina, ka sprauslas diametram nav nekādas ietekmes uz saraušanās porainību, bet ieliešanas temperatūra ir ietekmējusi saraušanās porainību. Parasti izliešanas temperatūra ir tik kritisks faktors, jo tas ietekmē arī metāla mehāniskās īpašības pēc sacietēšanas. Galvenais ietekmējošais parametrs ir vārtu biezums, no kura izkausētais metāls ieplūst pelējums. Parasti lielākā liešanas apgabalā nepieciešamā plūsma ir lielāka, kas rada lielāku ieplūdi vārti. Aplūkotajā blokā ar gaisa dzesēšanu tas nebija līdz vajadzīgajam biezumam liešanai. Lielāks vārtos lielajā liešanā palīdz arī virziena sacietēšana, kas palīdz samazināt liešanu defekts. Šis darbs sastāv no 57 lappusēm, 40 attēliem, 10 tabulām un 21 informācijas avota atsauču saraksts
Atslēgas vārdi Darba mērķis ir identificēt liešanas defektu un pēc tam to samazināt, ieviešot DOE un skaitliskas simulācijas. Vēlāk salīdziniet rezultātus ar eksperimentālajiem rezultātiem.
Atslēgas vārdi angļu valodā The aim of the thesis is to identify casting defect and then reduce by implementing DOE and numerical simulations. Later compare the results with experimental results.
Valoda eng
Gads 2022
Darba augšupielādes datums un laiks 15.02.2022 21:30:24