Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Medicīnas inženierija un fizika
Nosaukums Atomspēka mikroskopa izmantošana rauga šūnas virsmas pētīšanai žāvēšanas laikā
Nosaukums angļu valodā Atomic force microscopy use at the studies of yeast cell surface changes during cell dehydration
Struktūrvienība 25200 Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūts
Darba vadītājs A. Rapoports
Recenzents
Anotācija Darba mērķis izstrādāt metodiku, lai pētītu žāvēšanas laika ietekmi uz rauga šūnas apvalka morfoloģiju un mehāniskajām īpašībām. Iekārta, ar kuru pētīta žāvēšanas laika ietekme uz rauga šūnapvalku morfoloģiju un mehāniskajām īpašībām, ir atomspēku mikroskops. Ar šo mikroskopu iespējams pētīt dzīvas šūnas virsmu un noteikt šūnas virsmas elastību. Atomspēka mikroskopa darbības princips: smalka adatiņas gals skenē parauga virsmu, iegūstot parauga reljefu. Ar šo mikroskopu tiek strādāts kontakta režīmā, kad konsole, uz kuras ir nostiprināta smalkā adatiņa (silīcija nitrīda), pārvietojas pa parauga virsmu. Lai novērtētu žāvēšanas laika ietekmi uz rauga šūnas apvalku, ir veikti divi eksperimenti. Pirmajā eksperimentā paraugs žāvēts 7 stundas uz speciāla termogaldiņa, pie temperatūras 30 C, kas pieslēgts atomspēka mikroskopam in situ metode. Otrajā eksperimentā žāvēti raugi termostatā pie 30 C ar dažādiem žāvēšanas ilgumiem 3, 6, 9, 12 un 20 stundas un tad skenēti atomspēka mikroskopā. Katrā eksperimentā savstarpēji salīdzina iegūtās svaiga rauga šūnapvalka un žāvēta rauga šūnapvalka bildes, kā arī novērtē mikroreljefu un mehāniskās īpašības. Šajā darbā ir iekļauti 31 attēli, 1 tabula un apskatīti 16 literatūras avoti. Darbs satur 37 lapas.
Atslēgas vārdi raugu šūna virsma; šūnas žāvēšana; atomspēka mikroskops;
Atslēgas vārdi angļu valodā yeast cell surface; cell dehydration;atomic force microscopy
Valoda lv
Gads 2010
Darba augšupielādes datums un laiks 19.04.2011 10:50:37