Studiju veids |
maģistra profesionālās studijas |
Studiju programmas nosaukums |
Medicīnas inženierija un fizika |
Nosaukums |
Atomspēka mikroskopa izmantošana rauga šūnas virsmas pētīšanai žāvēšanas laikā |
Nosaukums angļu valodā |
Atomic force microscopy use at the studies of yeast cell surface changes during cell dehydration |
Struktūrvienība |
31000 Būvniecības un mašīnzinību fakultāte |
Darba vadītājs |
A. Rapoports |
Recenzents |
|
Anotācija |
Darba mērķis izstrādāt metodiku, lai pētītu žāvēšanas laika ietekmi uz rauga šūnas apvalka
morfoloģiju un mehāniskajām īpašībām. Iekārta, ar kuru pētīta žāvēšanas laika ietekme uz rauga
šūnapvalku morfoloģiju un mehāniskajām īpašībām, ir atomspēku mikroskops. Ar šo mikroskopu
iespējams pētīt dzīvas šūnas virsmu un noteikt šūnas virsmas elastību. Atomspēka mikroskopa
darbības princips: smalka adatiņas gals skenē parauga virsmu, iegūstot parauga reljefu. Ar šo
mikroskopu tiek strādāts kontakta režīmā, kad konsole, uz kuras ir nostiprināta smalkā adatiņa
(silīcija nitrīda), pārvietojas pa parauga virsmu. Lai novērtētu žāvēšanas laika ietekmi uz rauga
šūnas apvalku, ir veikti divi eksperimenti. Pirmajā eksperimentā paraugs žāvēts 7 stundas uz
speciāla termogaldiņa, pie temperatūras 30 C, kas pieslēgts atomspēka mikroskopam in situ
metode. Otrajā eksperimentā žāvēti raugi termostatā pie 30 C ar dažādiem žāvēšanas ilgumiem 3,
6, 9, 12 un 20 stundas un tad skenēti atomspēka mikroskopā. Katrā eksperimentā savstarpēji
salīdzina iegūtās svaiga rauga šūnapvalka un žāvēta rauga šūnapvalka bildes, kā arī novērtē
mikroreljefu un mehāniskās īpašības.
Šajā darbā ir iekļauti 31 attēli, 1 tabula un apskatīti 16 literatūras avoti. Darbs satur 37 lapas. |
Atslēgas vārdi |
raugu šūna virsma; šūnas žāvēšana; atomspēka mikroskops; |
Atslēgas vārdi angļu valodā |
yeast cell surface; cell dehydration;atomic force microscopy |
Valoda |
lv |
Gads |
2010 |
Darba augšupielādes datums un laiks |
19.04.2011 10:50:37 |