Form of studies |
Professional Master |
Title of the study programm |
Medical Engineering and Physics |
Title in original language |
Atomspēka mikroskopa izmantošana rauga šūnas virsmas pētīšanai žāvēšanas laikā |
Title in English |
Atomic force microscopy use at the studies of yeast cell surface changes during cell dehydration |
Department |
Faculty Of Civil And Mehanical Engineering |
Scientific advisor |
A. Rapoports |
Reviewer |
|
Abstract |
Darba mērķis izstrādāt metodiku, lai pētītu žāvēšanas laika ietekmi uz rauga šūnas apvalka
morfoloģiju un mehāniskajām īpašībām. Iekārta, ar kuru pētīta žāvēšanas laika ietekme uz rauga
šūnapvalku morfoloģiju un mehāniskajām īpašībām, ir atomspēku mikroskops. Ar šo mikroskopu
iespējams pētīt dzīvas šūnas virsmu un noteikt šūnas virsmas elastību. Atomspēka mikroskopa
darbības princips: smalka adatiņas gals skenē parauga virsmu, iegūstot parauga reljefu. Ar šo
mikroskopu tiek strādāts kontakta režīmā, kad konsole, uz kuras ir nostiprināta smalkā adatiņa
(silīcija nitrīda), pārvietojas pa parauga virsmu. Lai novērtētu žāvēšanas laika ietekmi uz rauga
šūnas apvalku, ir veikti divi eksperimenti. Pirmajā eksperimentā paraugs žāvēts 7 stundas uz
speciāla termogaldiņa, pie temperatūras 30 C, kas pieslēgts atomspēka mikroskopam in situ
metode. Otrajā eksperimentā žāvēti raugi termostatā pie 30 C ar dažādiem žāvēšanas ilgumiem 3,
6, 9, 12 un 20 stundas un tad skenēti atomspēka mikroskopā. Katrā eksperimentā savstarpēji
salīdzina iegūtās svaiga rauga šūnapvalka un žāvēta rauga šūnapvalka bildes, kā arī novērtē
mikroreljefu un mehāniskās īpašības.
Šajā darbā ir iekļauti 31 attēli, 1 tabula un apskatīti 16 literatūras avoti. Darbs satur 37 lapas. |
Keywords |
raugu šūna virsma; šūnas žāvēšana; atomspēka mikroskops; |
Keywords in English |
yeast cell surface; cell dehydration;atomic force microscopy |
Language |
lv |
Year |
2010 |
Date and time of uploading |
19.04.2011 10:50:37 |