Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Medical Engineering and Physics
Title in original language Atomspēka mikroskopa izmantošana rauga šūnas virsmas pētīšanai žāvēšanas laikā
Title in English Atomic force microscopy use at the studies of yeast cell surface changes during cell dehydration
Department
Scientific advisor A. Rapoports
Reviewer
Abstract Darba mērķis izstrādāt metodiku, lai pētītu žāvēšanas laika ietekmi uz rauga šūnas apvalka morfoloģiju un mehāniskajām īpašībām. Iekārta, ar kuru pētīta žāvēšanas laika ietekme uz rauga šūnapvalku morfoloģiju un mehāniskajām īpašībām, ir atomspēku mikroskops. Ar šo mikroskopu iespējams pētīt dzīvas šūnas virsmu un noteikt šūnas virsmas elastību. Atomspēka mikroskopa darbības princips: smalka adatiņas gals skenē parauga virsmu, iegūstot parauga reljefu. Ar šo mikroskopu tiek strādāts kontakta režīmā, kad konsole, uz kuras ir nostiprināta smalkā adatiņa (silīcija nitrīda), pārvietojas pa parauga virsmu. Lai novērtētu žāvēšanas laika ietekmi uz rauga šūnas apvalku, ir veikti divi eksperimenti. Pirmajā eksperimentā paraugs žāvēts 7 stundas uz speciāla termogaldiņa, pie temperatūras 30 C, kas pieslēgts atomspēka mikroskopam in situ metode. Otrajā eksperimentā žāvēti raugi termostatā pie 30 C ar dažādiem žāvēšanas ilgumiem 3, 6, 9, 12 un 20 stundas un tad skenēti atomspēka mikroskopā. Katrā eksperimentā savstarpēji salīdzina iegūtās svaiga rauga šūnapvalka un žāvēta rauga šūnapvalka bildes, kā arī novērtē mikroreljefu un mehāniskās īpašības. Šajā darbā ir iekļauti 31 attēli, 1 tabula un apskatīti 16 literatūras avoti. Darbs satur 37 lapas.
Keywords raugu šūna virsma; šūnas žāvēšana; atomspēka mikroskops;
Keywords in English yeast cell surface; cell dehydration;atomic force microscopy
Language lv
Year 2010
Date and time of uploading 19.04.2011 10:50:37