Studiju veids |
maģistra profesionālās studijas |
Studiju programmas nosaukums |
Materiālu dizains un tehnoloģija |
Nosaukums |
Glazēti porainas devona māla keramikas trauki |
Nosaukums angļu valodā |
Glazed porous devon clay ceramic dishes |
Struktūrvienība |
14D00 Dizaina tehnologiju institūts |
Darba vadītājs |
Ruta Švinka |
Recenzents |
Dr.sc.ing. Rihards Vidzickis Īpašnieks, vadītājs IK “Viekoči”, Kokamatniecības muzejs |
Anotācija |
Literatūras aprakstā apkopota informācija par mālu Latvijā, māla keramikas ražošanas laikā notiekošajiem procesiem, par to kā veidojas māla drumstala un kā, pievienojot izdegošas organiskās piedevas, var modificēt drumstalas porainību, līdz ar citām tās īpašībām – ūdens uzsūci, svaru, siltuma vadāmību un mehānisko izturību.
Darba eksperimentālajā daļā pētītas drumstalas īpašību variācijas, atkarībā no piedevas – izlietoto kafijas biezumu – daudzuma, ar mērķi noskaidrot proporcijas, kas vienlaikus nodrošina drumstalas porainību, saglabājot labu mehānisko izturību.
Darba secinājums: porainas drumstalas priekšrocības ir mazāka siltuma vadāmība, vieglāki keramikas izstrādājumi, mazāks māla patēriņš, iespēja izmantot kafejnīcu atkritumus trauku ražošanā. Pētījumā izmantotie piedevas sastāvi – 5, 10, 15% no sausās masas svara un Liepas atradnē iegūti sarkanie māli.
Maģistra darbs rakstīts latviešu valodā, tajā izmantoti 35 attēli, 5 tabulas un 1 pielikums. |
Atslēgas vārdi |
māls, kafijas biezumi, poraina keramika |
Atslēgas vārdi angļu valodā |
clay, coffee grounds, porous ceramics |
Valoda |
lv |
Gads |
2021 |
Darba augšupielādes datums un laiks |
23.09.2021 16:39:17 |