Form of studies |
Professional Master |
Title of the study programm |
Materials Design and Technology |
Title in original language |
Glazēti porainas devona māla keramikas trauki |
Title in English |
Glazed porous devon clay ceramic dishes |
Department |
Institute of Design Technologies |
Scientific advisor |
Ruta Švinka |
Reviewer |
Dr.sc.ing. Rihards Vidzickis Īpašnieks, vadītājs IK “Viekoči”, Kokamatniecības muzejs |
Abstract |
Literatūras aprakstā apkopota informācija par mālu Latvijā, māla keramikas ražošanas laikā notiekošajiem procesiem, par to kā veidojas māla drumstala un kā, pievienojot izdegošas organiskās piedevas, var modificēt drumstalas porainību, līdz ar citām tās īpašībām – ūdens uzsūci, svaru, siltuma vadāmību un mehānisko izturību.
Darba eksperimentālajā daļā pētītas drumstalas īpašību variācijas, atkarībā no piedevas – izlietoto kafijas biezumu – daudzuma, ar mērķi noskaidrot proporcijas, kas vienlaikus nodrošina drumstalas porainību, saglabājot labu mehānisko izturību.
Darba secinājums: porainas drumstalas priekšrocības ir mazāka siltuma vadāmība, vieglāki keramikas izstrādājumi, mazāks māla patēriņš, iespēja izmantot kafejnīcu atkritumus trauku ražošanā. Pētījumā izmantotie piedevas sastāvi – 5, 10, 15% no sausās masas svara un Liepas atradnē iegūti sarkanie māli.
Maģistra darbs rakstīts latviešu valodā, tajā izmantoti 35 attēli, 5 tabulas un 1 pielikums. |
Keywords |
māls, kafijas biezumi, poraina keramika |
Keywords in English |
clay, coffee grounds, porous ceramics |
Language |
lv |
Year |
2021 |
Date and time of uploading |
23.09.2021 16:39:17 |