Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Materials Design and Technology
Title in original language Glazēti porainas devona māla keramikas trauki
Title in English Glazed porous devon clay ceramic dishes
Department Institute of Design Technologies
Scientific advisor Ruta Švinka
Reviewer Dr.sc.ing. Rihards Vidzickis Īpašnieks, vadītājs IK “Viekoči”, Kokamatniecības muzejs
Abstract Literatūras aprakstā apkopota informācija par mālu Latvijā, māla keramikas ražošanas laikā notiekošajiem procesiem, par to kā veidojas māla drumstala un kā, pievienojot izdegošas organiskās piedevas, var modificēt drumstalas porainību, līdz ar citām tās īpašībām – ūdens uzsūci, svaru, siltuma vadāmību un mehānisko izturību. Darba eksperimentālajā daļā pētītas drumstalas īpašību variācijas, atkarībā no piedevas – izlietoto kafijas biezumu – daudzuma, ar mērķi noskaidrot proporcijas, kas vienlaikus nodrošina drumstalas porainību, saglabājot labu mehānisko izturību. Darba secinājums: porainas drumstalas priekšrocības ir mazāka siltuma vadāmība, vieglāki keramikas izstrādājumi, mazāks māla patēriņš, iespēja izmantot kafejnīcu atkritumus trauku ražošanā. Pētījumā izmantotie piedevas sastāvi – 5, 10, 15% no sausās masas svara un Liepas atradnē iegūti sarkanie māli. Maģistra darbs rakstīts latviešu valodā, tajā izmantoti 35 attēli, 5 tabulas un 1 pielikums.
Keywords māls, kafijas biezumi, poraina keramika
Keywords in English clay, coffee grounds, porous ceramics
Language lv
Year 2021
Date and time of uploading 23.09.2021 16:39:17