Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Elektrotehnoloģiju datorvadība
Nosaukums "Dziļu neironu tīklu izpēte un datorredzes sensora izstrāde objektu atpazīšanai elektriskajam bezpilota transpotrlīdzeklim"
Nosaukums angļu valodā "Research of Deep Neural Networks and Development of Computer Vision Sensor for Objects Recognition for Unmanned Electric Vehicle"
Struktūrvienība 27100 Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts
Darba vadītājs Mihails Gorobecs
Recenzents Aleksandrs Korņejevs
Anotācija Mūsdienas tehnoloģiskā attīstība ir ieguvusi vēl neredzētu tempu. Pasaule iet uz priekšu ātrāk, nekā jebkad. Viena no jaunākām nozarēm, kas tikai sāk ieskrieties, ir bezpilotu transports. Bakalaura darba ietvāros ir ieplānots izpētīt jaunākās neironu tīklu tehnoloģijas attēlu apstrādē – objektu atpazīšanā un pozicionēšanā, ka arī izveidot stereo-kameras modeli, kurš spēs noteikt attālumu līdz konkrētajam punktam bez distances devēju palīdzības. Darba gaitā ir apskatīti neirotīklu pamati – vien- un daudzslāņu perceptrons, neironu tīkla uzbūve, kļūdu funkcijas, konvolutīvs neironu tīkls, neironu tīklu apmācīšana; objektu atpazīšanas tehnoloģijas – balstītās uz konvolutīviem neirotīkliem arhitektūras YOLO un RetinaNET; objektu pozicionēšana ar triangulācijas palīdzību un stereo-kameras darbības principi. Projekta daļā ir izveidota blokshēma piedāvātajai tehnoloģijai, taču strādājošs prototips nav izveidots. Nobeigumā ir izdarīti sēcinājumi par tehnoloģiju izmantošanu reālā laika apstākļos un konkrētā modeļa atbilstību uzdevumam, ka arī par turpmāko tehnoloģijas attīstību.
Atslēgas vārdi Neirotīkli, bezpilotu transportlīdzekļi, atpazīšanas tehnoloģija, triangulācija
Atslēgas vārdi angļu valodā Neural networks, unmanned transport, detection technology, triangulation
Valoda lv
Gads 2021
Darba augšupielādes datums un laiks 17.06.2021 10:58:46