Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language "Dziļu neironu tīklu izpēte un datorredzes sensora izstrāde objektu atpazīšanai elektriskajam bezpilota transpotrlīdzeklim"
Title in English "Research of Deep Neural Networks and Development of Computer Vision Sensor for Objects Recognition for Unmanned Electric Vehicle"
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Mihails Gorobecs
Reviewer Aleksandrs Korņejevs
Abstract Mūsdienas tehnoloģiskā attīstība ir ieguvusi vēl neredzētu tempu. Pasaule iet uz priekšu ātrāk, nekā jebkad. Viena no jaunākām nozarēm, kas tikai sāk ieskrieties, ir bezpilotu transports. Bakalaura darba ietvāros ir ieplānots izpētīt jaunākās neironu tīklu tehnoloģijas attēlu apstrādē – objektu atpazīšanā un pozicionēšanā, ka arī izveidot stereo-kameras modeli, kurš spēs noteikt attālumu līdz konkrētajam punktam bez distances devēju palīdzības. Darba gaitā ir apskatīti neirotīklu pamati – vien- un daudzslāņu perceptrons, neironu tīkla uzbūve, kļūdu funkcijas, konvolutīvs neironu tīkls, neironu tīklu apmācīšana; objektu atpazīšanas tehnoloģijas – balstītās uz konvolutīviem neirotīkliem arhitektūras YOLO un RetinaNET; objektu pozicionēšana ar triangulācijas palīdzību un stereo-kameras darbības principi. Projekta daļā ir izveidota blokshēma piedāvātajai tehnoloģijai, taču strādājošs prototips nav izveidots. Nobeigumā ir izdarīti sēcinājumi par tehnoloģiju izmantošanu reālā laika apstākļos un konkrētā modeļa atbilstību uzdevumam, ka arī par turpmāko tehnoloģijas attīstību.
Keywords Neirotīkli, bezpilotu transportlīdzekļi, atpazīšanas tehnoloģija, triangulācija
Keywords in English Neural networks, unmanned transport, detection technology, triangulation
Language lv
Year 2021
Date and time of uploading 17.06.2021 10:58:46