Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Ķīmijas tehnoloģija
Nosaukums Granulētu biokompozītu iegūšana un īpašību izpēte
Nosaukums angļu valodā Development and properties investigation of granulated biocomposites
Struktūrvienība 14000 Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte
Darba vadītājs Jurijs Ozoliņš
Recenzents Vjačeslavs Lapkovskis
Anotācija Maģistra darbā izpētītā biokompozītu sastāva ietekme uz to īpašībām. Darba mērķis ir iegūt kompozītmateriālu uz bioloģiskas saistvielas bāzes, ko izmantos naftas produktu saistīšanai. Darba uzdevums iegūt granulētu biokompozītu, kam raksturīga hidrofobitāte un oleofilitāte. Literatūras apskatā ir apkopota informācija par sorbcijas procesiem un to ietekmējošiem faktoriem. Izpētītas naftas produktu savākšanas iespējas. Apskatīta informācija par kūdras raksturojumu un izmantošanas iespējām. Veikts ieskats kūdras aktivēšanas un modificēšanas metodēs. Eksperimentālā daļā tika izgatavotas 19 kompozīcijas ar dažādu HP, CR un CS sastāvu. No iegūtajām kompozīcijām izgatavoja paraugus bloku un granulu veidā. Iegūtajiem kompozītmateriāliem noteica mehānisko stiprību spiedē, granulu virsmas morfoloģiju, beramo blīvumu un saistīšanas kapacitāti pret trīs modeļšķīdumiem – ūdeni, dīzeļdegvielu un motoreļļu. Apskatītie literatūras avoti ir latviešu, angļu un krievu valodā, kas izdoti no 1975. līdz 2021. gadam. Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā, satur 67 lpp, 42 att,. 5 tabulas. Darbs satur 92 avotus.
Atslēgas vārdi BIOKOMPOZĪTI, DEVULKANIZĒTA GUMIJA, CENOSFĒRAS, KŪDRA, ADSORBCIJA, KOMPOZĪTMATERIĀLI, BIOLOĢISKA SAISTVIELA.
Atslēgas vārdi angļu valodā BIOCOMPOSITES, DEVULCANIZED RUBER, CENOSPHERES, PEAT, ADSORPTION, COMPOSITE METERIALS, BIOBINDER.
Valoda lv
Gads 2021
Darba augšupielādes datums un laiks 06.06.2021 15:55:23