Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Datorsistēmas
Nosaukums Mikropakalpojumu savienojamības un pārvaldības rīku analīze
Nosaukums angļu valodā Analysis of Microservices Connectivity and Management Tools
Struktūrvienība 33000 Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultāte
Darba vadītājs Gundars Alksnis
Recenzents Dāvids Gribermans, Mg.sc.ing., SIA C.T.Co, vec. programmētājs
Anotācija Bakalaura darba nosaukums ir: Mikropakalpojumu savienojamības un pārvaldības rīku analīze. Bakalaura darbā tiek analizēti mikropakalpojumu savienojamības un pārvaldības rīki ar to praktisko pielietošanu darba autora izstrādātās lietojumprogrammas trūkumu novēršanai. Analīzes veikšanai ar .NET Core satvara palīdzību tika izveidota lietojumprogramma, kas sastāv no četriem mikropakalpojumiem un ir paredzēta sporta turnīru datu pārvaldīšanai. Autora izveidotā lietojumprogramma bakalaura darba ietvaros tiek pielietota, lai varētu vieglāk definēt mikropakalpojumu papildu vajadzības un noteikt izvēlēto rīku iespējamos uzlabojumus ar praktiska piemēra palīdzību. Bakalaura darbā tiek veikts mikropakalpojumu arhitektūras apskats, detalizēti izskatot arī mikropakalpojumu izmantošanas priekšrocības. Darba ietvaros ir apskatīta datubāzu izmantošana mikropakalpojumos, kā arī četri lietojumprogrammu izvietošanas principi, to starpā: fiziska servera izvietošanas modelis, uz virtuālajām mašīnām balstīta virtualizācija, uz konteineriem balstīta virtualizācija, kā arī lietojumprogrammu bezserveru izvietošanas modelis. Darba gaitā tika veikta divu mikropakalpojumu rīku tipu analīze - API vārteju un konteinerizācijas rīku analīze. Lai veiktu rīku analīzi, tika definēti salīdzināšanas kritēriji katram rīku tipam, atbilstoši kuriem tika veikts rīku savstarpējais salīdzinājums. API vārtejām kā salīdzināšanas kritēriji tika definēti tādi kritēriji kā spraudņu atbalsts, ieviešanas sarežģītība, maršrutēšana, notikumu ierakstīšana, autentifikācijas un autorizācijas iespējas, slodzes līdzsvarošana un slodzes līdzsvarošanas algoritmi un daži citi kritēriji. Konteinerizācijas rīku savstarpējai salīdzināšanai kā kritēriji tika izvirzīti operētājsistēmu atbalsts, savienojamības ar konteineru orķestratoriem, konteineru izolāciju un savienojamību, attēlu reģistri, mērogošana, dažādas automatizācijas iespējas. Dokumentā ir 65 lappuses, 24 attēli, 2 tabulas, un 48 informācijas avoti.
Atslēgas vārdi Mikropakalpojumi, mikropakalpojumu arhitektūra, lietojumprogrammu izvietošana, lietojumprogrammas saskarnes, Docker, Podman, Kong, Ocelot.
Atslēgas vārdi angļu valodā Microservices, microservice architecture, application deployment, application programming interface, Docker, Podman, Kong, Ocelot.
Valoda lv
Gads 2021
Darba augšupielādes datums un laiks 30.05.2021 17:55:47