Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Muitas un nodokļu administrēšana
Nosaukums „Akcīzes nodokļa loma valsts budžetā”
Nosaukums angļu valodā “The Role of Excise Duty on the State Budget”
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs Andželika Vilks
Recenzents Justīna Hudenko, RTU Muitas un nodokļu katedras docente (prakt.), Mg.oec.
Anotācija Bakalaura darba tēma ir “Akcīzes nodokļa loma valsts budžetā”. Pētījumu izstrādāja Rīgas Tehniskās universitātes, Muitas un nodokļu katedras bakalaura profesionālo studiju programmas “Muitas un nodokļu administrēšana” studente Ilze Krauze. Darba zinātniskā vadītāja Mg.oec. Andželika Vilks. Akcīzes nodoklis ir viens no svarīgākajiem Latvijas valsts budžeta ieņēmumiem. Jaunākās nodokļa izmaiņas stājās spēkā šogad – sākot no 2021.gada 1.janvāra mainījās nodokļu likmes, kā arī likumā “Par akcīzes nodokli” tika pievienoti divi jauni akcīzes produktu veidi. Teorētiskajā daļā skaidrota akcīzes termina definīcija, akcīzes nodokļa likumdošana un politika, kas ietver akcīzes preču marķēšanu un licences, kā arī izskatīti zinātnieku pētījumu apkopojumi par akcīzes nodokļa izmantošanas motivācijas veidiem. Analītiskajā daļā apkopoti un analizēti akcīzes nodokļa ieņēmumu dinamika par 2018.gadu, 2019.gadu un 2020.gadu. Tiek analizētas arī akcīzes nodokļu likmju izmaiņas, kas stājušās spēkā, sākot no 2021.gada 1.janvāra un no 2021.gada 1.marta. Praktiskajā daļā tiek pētītas akcīzes nodokļa perspektīvas un izteiktas prognozes, kā jaunās akcīzes nodokļa likmes ietekmēs preču cenu un patēriņu, kā arī sabiedrības rīcību. Darba noslēgumā apkopoti 10 secinājumi un izvirzīti 3 priekšlikumi. Darbs satur 49 lappuses, 12 attēlus, 19 tabulas, 34 bibliogrāfiskos avotus.
Atslēgas vārdi akcīzes nodoklis, nodokļu ieņēmumi valsts budžetā, alkoholiskie dzērieni, alus, tabakas izstrādājumi, naftas produkti, dabasgāze, akcīzes preces.
Atslēgas vārdi angļu valodā excise taxes, tax revenues in the state budget, alcoholic beverages, beer, tobacco products, oil products, natural gas, excise goods.
Valoda lv
Gads 2021
Darba augšupielādes datums un laiks 14.05.2021 13:54:27