Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Elektrotehnoloģiju datorvadība
Nosaukums "Mazas jaudas vēja turbīnas vadības sistēmas izstrāde ņemot vērā bateriju uzlādes līmeni un ģeneratora rotācijas ātrumu"
Nosaukums angļu valodā "Development of low power wind turbine control system with battery level and generator revolutions per minute feedback loops"
Struktūrvienība 27100 Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts
Darba vadītājs Mihails Gorobecs
Recenzents Kristaps Vītols
Anotācija Viens no perspektīvākajiem atjaunojamiem resursiem ir vēja enerģija. Lielas jaudas vēja turbīnu izmanošana ir pieredzējusi strauju izaugsmi pēdējo 20 gadu laikā, kura ir balstīta uz tehnloģiskām inovācijām pēdējo 50 gadu laikā. Turpretī mazas jaudas vēja turbīnas nav piedzīvojušas būtiskas tehnloģikās inovācijas. Mazas jaudas vēja turbīnās, galvenokārt, izmanto mehāniskas vadības sistēmas, kurām ir būtiski trūkumi, kuri atšķiras no izmantotās vadības sistēmas. Mazas jaudas vēja turbīnas ir iespējams pielietot apstākļos, kuros citi enrģijas ražošanas veidi ir neizdevīgi. Šādus apstākļus raksturo maza pieejamā zemes teritorija un vidējs vēja ātrums (8 līdz 12 m/s). Šī darba ietvaros tika izveidota jauna vadības sistēma, kas ir analoga lielas jaudas vēja turbīnu vadības sistēmām, bet atbilst prasībām, kas pastāv mazas jaudas vēja turbīnām. Darba gaitā tika izveidots fizisks mazas jaudas vēja turbīnas modelis ar vadības sistēmai nepieciešamo programmatūru. Darbā izveidotās vadības sistēmas galvenā atšķirība no industrijā izmantotajām, ir ar soļa dzinēju vadāma vēja turbīnas aste. Šī modeļa testēšanas laikā tika pierādīta izveidotās vadības sistēmas spēja regulēt vēja turbīnas rotācijas ātrumu un bateriju uzlādes līmeni atkarībā no vēja turbīnas astes pagrieziena lenķa.
Atslēgas vārdi Vēja turbīna, vadības sistēma, vēja enerģija
Atslēgas vārdi angļu valodā Wind turbine, control system, wind energy
Valoda lv
Gads 2020
Darba augšupielādes datums un laiks 22.06.2020 11:47:36