Studiju veids |
bakalaura akadēmiskās studijas |
Studiju programmas nosaukums |
Uzņēmējdarbība un vadīšana |
Nosaukums |
Konkurētspējas faktoru noteikšana pārtikas ražošanas uzņēmumā |
Nosaukums angļu valodā |
Determination of Competitiveness Factors in a Food Production Enterprise |
Struktūrvienība |
22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte |
Darba vadītājs |
Ieva Andersone |
Recenzents |
Mg. oec., K. Gorbunova, docente (prakt.) |
Anotācija |
Noslēguma darba autors: Jānis Zārdiņš
Noslēguma darba zinātniskais vadītājs: Docente, Dr.oec. Ieva Andersone
Noslēguma darba temats: Konkurētspējas faktoru noteikšana pārtikas ražošanas uzņēmumā
Noslēguma darbs uzrakstīts latviešu valodā, to veido ievads, 2 daļas, secinājumi un priekšlikumi. Darba apjoms ir 62 lpp., tajā iekļauti 8 attēli, 20 tabulas, 2 formulas. Izmantotās literatūras un avotu sarakstā ietverti: 43 avoti latviešu, 20 angļu valodā. Darbam pievienoti 6 pielikumi.
Noslēguma darba galvenie rezultāti: Bakalaura darba mērķis ir novērtēt uzņēmuma “Liepkalni” konkurētspēju un sniegt priekšlikumus tās paaugstināšanai. Darbā tika izstrādāti šādi uzdevumi – izvērtēts pārtikas nozares un specifiski maizes izstrādājumu apakš nozares raksturojums, analizēti tās konkurences un konkurētspējas faktori, kā arī to izvērtēšanas metodes gan vispārīgi pārtikas nozarē, gan specifiski izvērtējot SIA “Liepkalni” iekšējās un ārējās konkurences vides raksturojumu. Darba gaitā tika secināts, ka produktivitāte uzskatāma par vienu no nozīmīgākajiem konkurētspējas faktoriem pārtikas rūpniecībā, savukārt maizes ražošanā Latvijā par aizvien nozīmīgāku konkurences faktoru kļūst produkta kvalitāte.
Darba gaitā tika veikta patērētāju aptauja par maizes izvēles parametriem un balstoties uz darbā sniegtajiem nozares izvērtējuma aspektiem un izdarītajiem secinājumiem, tika apkopoti ieteikumi uzņēmuma “Liepkalni” konkurētspējas paaugstināšanai. Ieteikumi sevī ietver uzņēmuma tālāku attīstīšanu, izmantojot tā spēcīgos iekšējos konkurētspējas faktorus (izejvielu un produktu kvalitāte, plašs produktu klāsts) kā arī ārējos faktorus, kuros uzņēmumam ir priekšrocības (ekoloģiskās produkcijas popularitātes pieaugums). Stratēģiski uzņēmuma attīstību ieteikts virzīt izmantojot tā saucamo ražas ievākšanas stratēģiju, kad uzņēmums turpina darboties un gūt peļņu arī no mazas tirgus daļas, iespēju robežās to pakāpeniski palielinot.
Noslēguma darba bibliogrāfiskais apraksts: Zārdiņš, J., (2020). Konkurētspējas faktoru noteikšana pārtikas ražošanas uzņēmumā. Bakalaura darbs. Rīga: RTU, UIVI IUV, bakalaura akadēmiskā studiju programma «Uzņēmējdarbība un vadīšana» 62lpp. |
Atslēgas vārdi |
Produktivitāte, kvalitāte, konkurence, konkurētspēja, tirgus |
Atslēgas vārdi angļu valodā |
Productivity, quality, competition, competitiveness, market |
Valoda |
lv |
Gads |
2020 |
Darba augšupielādes datums un laiks |
17.05.2020 21:18:24 |