Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Inženiertehnika, mehānika un mašīnbūve
Nosaukums Statistiski nenoteicamu konstrukciju un skrūvju savienojumu aprēķini.
Nosaukums angļu valodā Calculation of statically indeterminate structures and bolt joints.
Struktūrvienība 25600 Mehānikas un mašīnbūves institūts
Darba vadītājs Juris Kalinka
Recenzents Lektors Svetlana Sokolova
Anotācija Divdesmit pirmā gadsimta sākumā mēs pieredzējām milzīgu attīstību arhitektūras un tehnoloģiju jomā. Debesskrāpjus, estētiski bagātu arhitektūru, ko, šķiet, neiespējami uzbūvēt, monumentālas ēkas, mēs esam redzējuši tās visas, tostarp arī katastrofas. Viens no neaizmirstamākajiem notikumiem, ko Latvija piedzīvoja, bija iepirkšanās centra sabrukums 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē. Izmeklēšanas sākotnējā ziņojumā teikts, ka “ēka bija projektēta ar nepietiekamu stiprību, kas bija trīs reizes mazāka par nepieciešamo, un bija nepareizi novērtēta maksimālā slodze, kas jātur jumtam un kļūda savienojumos tērauda konstrukcijā, kas atbalsta jumtu”. Šādu katastrofu būtu iespējams novērst, ja tiktu veikta stabilitātes un spriegumu koncentrācijas izpēte. Šī tēze attiecas uz skrūvju savienojumu plašo izpēti, spriegumu koncentrāciju un deformāciju analīzi, kas rodas skrūvē zem slodzes, izmantojot Galīgo elementa metodi. Programma SolidWorks tiek izmantota, lai noteiktu, kādi spriegumi darbojas uz skrūvi, kad uz to iedarbojas ārēja slodze. Iegūtos rezultātus salīdzina un to derīgums tiek pierādīts. Turklāt, izmantojot programmatūru, tiek analizēti spriegumi, kas iedarbojas uz saspringtajiem skrūvju savienojumiem, un izdarīti papildus secinājumi. Pirmajā darba daļā aplūkoti statiski nenoteicamu struktūru atrisināšanas veidi. Lai labāk izprastu metodes un procedūras, tiek veikts plašs pētījums ar dažādām metodēm.
Atslēgas vārdi statiski nenoteicamu struktūru, skrūvju savienojumiem, skrūvi analīzi, spriegumu koncentrāciju,Galīgo elementa metodi.
Atslēgas vārdi angļu valodā Statically Indeterminate Structures, Bolt Joints, Analysis of Bolts, Stress Concentration, Finite Element Method.
Valoda eng
Gads 2020
Darba augšupielādes datums un laiks 08.01.2020 22:49:38