Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Medicīnas inženierija un fizika
Nosaukums Sūknis mikroplūsmas nodrošināšanai dielektroforēzes biočipā
Nosaukums angļu valodā Microfluidic pump for dielectrophoresis biochip
Struktūrvienība 25200 Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūts
Darba vadītājs Aldis Balodis
Recenzents Ainars Aboltiņš, VSIA, KUS, Vecākais medicīnas fiziķis, Ainars.aboltins@stradini.lv
Anotācija Bakalaura darbs studiju programmā “Medicīnas inženierija un fizika” par tēmu “Pacienta aizsarglīdzekļu izmantošanas ietekme uz pacienta un personāla dozu invazīvajā radioloģijā”. Darba autore Dace Signija Mice, darba zinātniskais vadītājs Dr. sc. ing. Aldis Balodis. Darba mērķis ir izpētīt personāla individuālo aizsarglīdzekļu izmantošanas ietekmi uz pacienta un personāla dozas jaudu, kā arī tika salīdzināti dažādi aizsarglīdzekļu materiāli un fluoroskopijas avota leņķa ietekme uz dozas jaudu. Tika veikts literatūras apskats par fluoroskopijas pielietojumu medicīnā, izkliedes starojumu, individuālajiem aizsarglīdzekļiem, deterministiskajām un stohastiskajām atbildes reakcijām. Pētījumu metodoloģijā aprakstīta absolūtā dozimetrija. Pie metodēm un aparatūras aprakstīta C-loka rentgeniekārta, jonizācijas kamera, fantoms un pamatota iekārtas un režīmu izmantošana. Aprakstīti iegūtie personāla un pacienta dozas jaudas mērījumi. Secinājumos un rekomendācijās tika izsecināts, ka nav nepieciešams izmantot pacienta individuālos aizsarglīdzekļus, jo tie palielina gan pacienta, gan personāla dozas jaudu. Darbs sastāv no 7 galvenajām nodaļām un satur 52 attēlus un 7 tabulas. Lapaspušu skaits darbā – 66. Darba veidošanā izmantoti 40 informācijas avoti.
Atslēgas vārdi radiācija, invazīvā radioloģija, dozas jauda, aizsarglīdzekļi, fluoroskopija, C-loka rentgeniekārta, jonizācijas kamera, absolūtā dozimetrija, izkliedes starojums.
Atslēgas vārdi angļu valodā radiation, invasive radiology, dose rate, shielding, fluoroscopy, C-arm fluoroscopy, scatter radiation, ionizing chamber, absolute dosimetry.
Valoda lv
Gads 2019
Darba augšupielādes datums un laiks 30.05.2019 23:28:29