Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģija
Nosaukums "Ārējo stikloto konstrukciju īpašību un orientācijas ietekme uz ēkas energopatēriņu"
Nosaukums angļu valodā "Influence of external glazing properties and orientation on buildings energy consumption"
Struktūrvienība 24300 Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūts
Darba vadītājs Anatolijs Borodiņecs
Recenzents Jurģis Zemītis
Anotācija Denisa Zajeca maģistra darba „Ārējo stikloto konstrukciju īpašību un orientācijas ietekme uz ēkas energopatēriņu” mērķis ir vērst uzmanību ēku ārējo norobežojošo stiklotu konstrukciju īpašību un orientācijas ietekmei uz termisko komfortu un ēku energopatēriņu. Īpaša uzmanība tika pievērsta ēku apkurei un dzesēšanai nepieciešamā energopatēriņa bilances analīzei. Stikloto ārējo norobežojošo konstrukciju orientācija un izvēlētas īpašības ietekmē arī patērētas enerģijas daudzumam priekš apgaismojuma un nodrošina cilvēku vizuālo komfortu. Darbā ietvaros tika veiktas dinamiskas energopatēriņa simulācijas, analizējot dažādu stikloto virsmu īpašību kombinācijas ietekmi uz ēkas gada energobilanci un termisko komfortu. Maģistra darba aprēķini veikti ar IDA Indoor Climate and Energy (IDA-ICE) 4.8 programmatūras palīdzību. IDA-ICE nodrošina ēkas dinamisku siltuma, iekštelpu gaisa kvalitātes un ēkas enerģijas patēriņa simulāciju. Programma tika validēta atbilstoši EN ISO13790. Pētījuma laikā iegūtie rezultāti liecina par stiklojuma izstarošanas spējas būtisko ietekmi uz ēkas energoefektivitātes līmeni. Papildus tam tika konstatēts, ka stiklojuma orientācija uz ziemeļiem ne vienmēr nodrošina dzesēšanai nepieciešamu energopatēriņa samazinājumu Latvijas platuma grādos. Analizējot automātiskās žalūzijas ietekmi, tika noteiks, ka to uzstādīšana nav ekonomiski pamatota un nenodrošina ievērojamu enerogpatēriņa samazinājumu, salīdzinājumā ar zemas emisijas stiklojuma uzstādīšanu.
Atslēgas vārdi stiklojums, energoefektivitāte, siltuma zudumi, siltuma izdalījumi, dzesēšana, apkure, dinamiskas ēku energopatēriņa simulācijas.
Atslēgas vārdi angļu valodā glazing, energy efficiency, heat loss, heat discharge, cooling, heating, dynamic building energy simulations.
Valoda lv
Gads 2018
Darba augšupielādes datums un laiks 08.06.2018 13:34:56