Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Pilsētu un reģionu inženierekonomika
Nosaukums "Pašvaldības sniegto pakalpojumu pašizmaksas modeļa izstrāde un aprēķins Mārupes novada domē"
Nosaukums angļu valodā "Development and Calculation of the Prime Cost Model of Municipal Services in Mārupe Municipality Council"
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs Tatjana Survilo
Recenzents Doc.p.i. R.Greitāne
Anotācija Darba nosaukums ir Pašvaldības sniegto pakalpojumu pašizmaksas modeļa izstrāde Mārupes novada Domē un aprēķins, kura autors ir Kristaps Ločs un zinātniskais darba vadītāja ir Asociētā profesore, Dr.oec., Tatjana Survilo. Kopumā darbam ir 112 lapaspuses, kā arī 15 tabulas un 19 attēli. Pašvaldībām svarīgi ir apzināties to cik izmaksā katra konkrētā sniegtā pakalpojuma sniegšana, lai varētu veiksmīgi un efektīvi izmantot savus finanšu resursus. Ne tikai maksas pakalpojumu pašizmaksa ir svarīga, bet arī būtiski ir novērtēt pašvaldību sniegtos bezmaksas pakalpojumus. Darbā tika izpētīts kas ir pašvaldība un kādas funkcijas tai tiek uzticētas. Tika veikta izpēte kā pašvaldību kompetencē nodotās funkcijas tiek pārnestas uz pašvaldības pakalpojumiem. Tika izpētīta pakalpojumu nozīme pašvaldību darbā. Papildus tam tika veikta izpēte par pašvaldības pakalpojumu pašizmaksas teorētisko bāzi. Tika analizēts kādas ir atšķirības dažādiem pašvaldību teorētiskajiem modeļiem un to līmeņiem. Tika veikta izpēte kādi normatīvie akti ir par pamatu pašvaldību darbībai un arī pašvaldību sniegto pakalpojumu regulēšanai un noteikšanai, tai skaitā pašvaldības maksas pakalpojumu noteikšanai un kvalitātes uzlabošanai. Tika analizēts kā Latvijas pašvaldības klasificē savus pakalpojumu un kādi ir to izaicinājumi saistībā ar pakalpojumu sniegšanu. Tika veikta izpēte par to kā pašvaldības uzskaita savus pakalpojumus, kā arī kādas ir iespējas elektronizēt savus pakalpojumus. Tika izstrādāts teorētiskais pamats pašvaldību pakalpojumu pašizmaksas modelim, kas balstīts gan uz normatīvo aktu regulējumu gan arī uz labās prakses piemēriem. Tika veikti praktiskie pakalpojumu pašizmaksas aprēķini Mārupes novada domes Dzimtsarakstu nodaļas sniegtajiem pakalpojumiem, kas balstīti uz autora izstrādāto metodoloģiju. Pašvaldības pakalpojumu pašizmaksas noteikšanai svarīgākais ir iegūt strukturētus finanšu datus, pakalpojumu statistiku un raksturlielumus, kā arī spēt noteikt darbietilpīgumu konkrēto pakalpojumu sniegšanā, lai maksimāli kvalitatīvi varētu veikt pakalpojumu pašizmaksas aprēķinus.
Atslēgas vārdi Pašvaldība, pakalpojumi, pašvaldības pakalpojumi, pašizmaksa, pakalpojumu pašizmaksa, pašizmaksas modelis, pašvaldības pakalpojumu pašizmaksas modelis.
Atslēgas vārdi angļu valodā Municipality, services, municipality services, cost price, service cost price, cost price model, Municipality service cost price model.
Valoda lv
Gads 2018
Darba augšupielādes datums un laiks 22.05.2018 21:16:59