Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Elektrotehnoloģiju datorvadība
Nosaukums "Atjaunojamo enerģijas avotu ieviešanas aplēse un analīze pilsētas mērogā"
Nosaukums angļu valodā "Approach and analysis of renewable electric energy source introduction to small cities"
Struktūrvienība 27100 Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts
Darba vadītājs Pāvels Suskis
Recenzents G. Staņa
Anotācija Tēmas aktualitāte sakarā ar augošo interesi atjaunojamo resursu integrēšanā jaunajos projektos, paliek aktuāla analīze un novērtēšana to lietderīgai izmantošanai Latvijai raksturīgiem un pieejamiem resursiem. Tāpēc mērķis analizēt un novērtēt vai Latvijā pilsētas mērogā ir iespējams lietderīgi izmantot atjaunojamos energoresursus. Lai to izdarītu ir nepieciešams izstrādāt projektu, kurā būtu apskatītas visas iespējamās atjaunojamo energoresursu iespējas un teorētiski aprēķināt katru no tiem un visus kopā. Rezultāti uzrāda apmierinošu iespēju ražot elektrību (679.358kWh/dienā) izmantojot vietējos atjaunojamos energoresursus, taču izmaksas ir augstas 383 250.09 eiro un atmaksāšanas periods ir 150 gadi. Ar šādu atmaksāšanās periodu ir skaidrs, ka šāda veida sistēmas nav ekonomiski lietderīgas vai izdevīgas, pat ja no sistēmas izņem vēja turbīnas, atmaksas periods vēl aizvien pārsniedz vairākas reizes laika periodu pēc kura iekārtas ir jāmaina. Līdz ar to ja runa ir par finansēm, tad šādas sistēmas nav izdevīgas, taču elektrības ražošanas process ir videi draudzīgs un nerada piesārņojumu, kā arī tas palielina energoneatkarību no gāzes un samazina zaudējumus, kuri rodas avārijas atslēgumos.
Atslēgas vārdi Tāpēc mērķis analizēt un novērtēt vai Latvijā pilsētas mērogā ir iespējams lietderīgi izmantot atjaunojamos energoresursus. Lai to izdarītu ir nepieciešams izstrādāt projektu, kurā būtu apskatītas visas iespējamās atjaunojamo energoresursu iespējas un teorētiski aprēķināt katru no tiem un visus kopā.
Atslēgas vārdi angļu valodā Therefore, the objective is to analyze and assess whether it is useful to use renewable energy resources in Latvia at the city level.
Valoda lv
Gads 2018
Darba augšupielādes datums un laiks 21.05.2018 09:02:45