Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Uzņēmējdarbības loģistika
Nosaukums „Tirdzniecības un iepirkumu plānošanas process un tā ietekme uz ātrās aprites preču segmenta biznesa rādītājiem”
Nosaukums angļu valodā “Sales and operational planning process and its impact on main business key performance indicators”
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs Dmitrijs Solovjovs
Recenzents Lekt. A.Starčenko
Anotācija Bakalaura darba autore Inita Drēziņa izstrādāja darbu, kura temats ir “ Tirdzniecības un iepirkumu plānošanas process un tā ietekme uz ātras aprites preču segmenta biznesa rādītājiem”. Bakalaura darba mērķis ir Baltijas tirdzniecības un iepirkumu plānošanas procesa ietekmes un pilnveidošanas iespēju noteikšana uz ātras aprites preču segmenta biznesa rādītājiem. Bakalaura darba pētījuma objekts ir Baltijas ātras aprites preču segmenta uzņēmumu tirdzniecības un iepirkuma process. Bakalaura darba priekšmets ir procesa darbību mērījumi un to ietekme uz biznesa rādītājiem. Tirdzniecības un iepirkuma procesa plānošanas kvalitātes rādītāji ir plānošanas prognozes kvalitātes (forecast accuracy) rādītājs, plānošanas kļūda (BIAS) un klientu servisa līmenis. Galvenie tirdzniecības un iepirkumu plānošanas kvalitātes ietekmējošie faktori ir šādi: (1) ātras aprites preču krājumu atlikumi vairumtirdzniecības ķēžu pārvaldībā, (2) pārdošanas veicināšanas apjomu sadalījums pa iepirkumu nedēļām, jo īpaši, ja aktivitāte sākas vienā kalendārajā mēnesī un beidzas citā, (3) dažādās pārdošanas (sell out) vidējo pārdošanas aprēķina metodoloģijas. Bakalaura darba autore iesaka ātras aprites preču segmenta uzņēmumiem ieviest šādus procesa darbību papildinājumus. Pirmkārt, plānošanā noteikt klientu krājumu līmeņa mērķus un izmantot tos pārdošanas prognožu plānošanā, kas ļautu uzlabot plānošanas prognozēs kļūdas (BIAS) rādītāju par 1.5% - 6.0% no kopējā uzņēmuma mēneša apgrozījuma. Otrkārt, veikt kopīgu ikmēneša akciju apjomu un iepirkumu plānošanu sadarbībā ar mazumtirdzniecības ķēdēm, kas novērstu plānošanas ietekmi uz uzņēmuma mēneša apgrozījumu no 11.9 % - 29.7%. Treškārt, ja abi sadarbības partneri vienojas par vienādu pārdošanas apjomu metodoloģijas aprēķinu, tas novērš prognozēs kļūdas (BIAS) ietekmi uz apgrozījumu par 0.65% no kopējā uzņēmuma apgrozījuma un uzlabo servisa līmeni par 1.4%, saistot to ar līgumsoda samazināšanos. Ierobežojumu dēļ bakalaura darbā nebija iespēja aprēķināt procesa rādītāju ietekmi uz visām loģistikas darbībām, piemēram, noliktavas un transporta pārvaldību un ar to saistītām izmaksām. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām, tā apjoms ir 68 lappuses. Tajā ir iekļauti 15 attēli, 34 tabulas. Darbā ir uzmantotas 16 bibliogrāfiskā saraksta vienības.
Atslēgas vārdi Tirdzniecības un iepirkumu plānošanas process, procesa darbību mērījumi, uzņēmuma struktūrvienību sadarbība un atbildības.
Atslēgas vārdi angļu valodā Sales and operations planning process, key performance indicators of process, cooperation and responsibilities within organization
Valoda lv
Gads 2018
Darba augšupielādes datums un laiks 18.05.2018 09:04:21