Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Arhitektūra
Nosaukums Kritiskie faktori ilgtspējīgas arhitektūras projektēšanā un ekspluatācijā
Nosaukums angļu valodā Critical Factors in the Designing and Usage of Sustainable Architecture
Struktūrvienība 26000 Arhitektūras fakultāte
Darba vadītājs E. Bondars
Recenzents Dokt. A.Viļuma
Anotācija Ilgtspējīgai arhitektūrai nepieciešams apmierināt pašreizējo paaudžu vajadzības, vienlaikus neapdraudot nākamās paaudzes, ietverot dabas, sociālos un ekonomiskos standartus un tehniskos aspektus. Ilgtspējības principi un parametri, pēc kuriem to vērtē, ir visiem pieejami, izceļot to pozitīvās iezīmes. Netiek pieminēti negatīvie ilgtspējīgas arhitektūras aspekti, kas var veidoties projektēšanas, būvniecības vai ekspluatācijas laikā, tādējādi noklusējot kritisko faktoru esamību un pastāvošos riskus. 1.nodaļā definēta ilgtspējīga arhitektūra, to veidojošie parametri, pētīti projektēšanas procesu ietekmējošie un apgrūtinošie iemesli un riski, kas rodas nepilnvērtīgas arhitektūras projektēšanas procesā, analizētas vadošās ilgtspējīgu ēku sertificēšanas sistēmas un to atšķirības. 2.nodaļā pētīta ilgtspējīgas saistība ar tehnoloģijām un to attīstību, gaisa kvalitāti un cilvēku ietekmējoši gaisa sistēmu darbība un ietekme, vides faktoru un gaisa kvalitātes ietekme uz cilvēka komfortu un veselību. 3.nodaļā analizētas četras intervijas ar iekštelpu kvalitātes projektēšanas speciālistiem, ilgtspējīgu ēku speciālistu un vides zinātnes un veselības speciālisti, vērtējot ilgtspējīgas arhitektūras kritisko faktoru, kas saistīti ar ilgtspējīgiem parametriem un to novērtēšanu, gaisa kvalitāti, arhitektūru un tehnoloģiju ietekmi uz cilvēka komfortu un veselību aspektiem. Darbā tiek apkopoti ilgtspējīgu arhitektūru ietekmējošie un kritiskie faktori, kas var izpausties projektēšanas un būvniecības laikā kā nekompetence, nepietiekams finansējums, neizpratne par piemērotu iekārtu vajadzību. Ekspluatācijas laikā klimatiskie faktori un vides iedarbība var veicināt negatīvu ietekmi uz ilgtspējīgu ēku, tās funkcijām, iekštelpu vides kvalitāti un cilvēka komfortu un veselību. Darbs rakstīts latviešu valodā, tā apjoms ir 70 lapaspuses, ieskaitot 7 attēlus un 9 tabulas, tam ir 6 pielikumi, un izmantoti 82 informācijas avoti.
Atslēgas vārdi ilgtspējīga arhitektūra, kritiskie faktori, negatīvās iezīmes, iekštelpu kvalitāte, tehnisko sistēmu projektēšanas.
Atslēgas vārdi angļu valodā sustainable architecture, critical factors, negative impacts, indoor quality, planning technical systems.
Valoda lv
Gads 2018
Darba augšupielādes datums un laiks 16.01.2018 00:06:45