Studiju veids |
bakalaura akadēmiskās studijas |
Studiju programmas nosaukums |
Vides zinātne |
Nosaukums |
"Makro-aļģu ievākšanas metožu vērtējums un aļģu sagatavošana anaerobai fermentācijai". |
Nosaukums angļu valodā |
"Assessment of macro-algae harvesting methods and preparation of macro-algae for anaerobic digestion". |
Struktūrvienība |
27300 Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts |
Darba vadītājs |
Francesco Romagnoli |
Recenzents |
Ilze Dzene |
Anotācija |
Kopsavilkums
Darba mērķis ir veikt izpēti par dažādām makroskopisko aļģu audzēšanas un ievākšanas metožu novērtējumu un apstrādes metožu ietekmi uz saražotās biogāzes daudzumu.
Lai sasniegtu darba mērķi tiek apkopota informācija par aļģu iedalījumiem un makroskopisko aļģu vispārīgo raksturojumu.
Nodaļā par aļģu audzēšanas un ievākšanas metodēm ir apskatītas savvaļā un mākslīgi audzēto makroskopisko aļģu audzēšanas metodes un to ievākšana. Viena no vēsturiski un mūsdienās populārākajām metodēm ir karājošo virvju metode, kur pie vertikāli vai horizontāli izvietotām virvēm tiek pievienotas aļģes.
Darbā tiek dots vispārīgs apskats par anaerobo fermentāciju. Apskatīti galvenie kritēriji, lai anaerobā fermentācija noritētu veiksmīgi un ievietojamo barības vielu apraksts.
Tiek apskatīti dažādi makroskopisko aļģu apstrādes procesi pirms anaerobas fermentācijas – mehāniskā apstrāde (ar mehāniskām darbībām ietekmēt aļģu struktūru, piemēram, smalcināšana, samīcīšana, mazgāšana), termiskā apstrāde (paraugi tiek žāvēti dažādās temperatūrās), ultraskaņas apstrāde (paraugi tiek dažādos ilgumos apstrādāti ar ultraskaņu), ķīmiskā apstrāde (lietojot enzīmus, tiek sašķelti materiālā esošie polimēri) un kombinētā apstrāde (apstrādes laikā tiek apvienotas dažādas apstrādes metodes, lai iegūtu pēc iespējas lielāku uzlabojumu).
Darba eksperimentālajā daļā tiek apskatīta mehāniskās apstrādes (griešanas un mazgāšanas) ietekme uz saražotā biometāna potenciālu. |
Atslēgas vārdi |
makroskopiskās aļģes, apstrāde, anaerobā fermentācija |
Atslēgas vārdi angļu valodā |
macro-algae, anaerobic fermentation, pre-treatment |
Valoda |
lv |
Gads |
2015 |
Darba augšupielādes datums un laiks |
16.06.2015 16:45:20 |