Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Environmental Science
Title in original language "Makro-aļģu ievākšanas metožu vērtējums un aļģu sagatavošana anaerobai fermentācijai".
Title in English "Assessment of macro-algae harvesting methods and preparation of macro-algae for anaerobic digestion".
Department Institute of Environment and Energy Systems
Scientific advisor Francesco Romagnoli
Reviewer Ilze Dzene
Abstract Kopsavilkums Darba mērķis ir veikt izpēti par dažādām makroskopisko aļģu audzēšanas un ievākšanas metožu novērtējumu un apstrādes metožu ietekmi uz saražotās biogāzes daudzumu. Lai sasniegtu darba mērķi tiek apkopota informācija par aļģu iedalījumiem un makroskopisko aļģu vispārīgo raksturojumu. Nodaļā par aļģu audzēšanas un ievākšanas metodēm ir apskatītas savvaļā un mākslīgi audzēto makroskopisko aļģu audzēšanas metodes un to ievākšana. Viena no vēsturiski un mūsdienās populārākajām metodēm ir karājošo virvju metode, kur pie vertikāli vai horizontāli izvietotām virvēm tiek pievienotas aļģes. Darbā tiek dots vispārīgs apskats par anaerobo fermentāciju. Apskatīti galvenie kritēriji, lai anaerobā fermentācija noritētu veiksmīgi un ievietojamo barības vielu apraksts. Tiek apskatīti dažādi makroskopisko aļģu apstrādes procesi pirms anaerobas fermentācijas – mehāniskā apstrāde (ar mehāniskām darbībām ietekmēt aļģu struktūru, piemēram, smalcināšana, samīcīšana, mazgāšana), termiskā apstrāde (paraugi tiek žāvēti dažādās temperatūrās), ultraskaņas apstrāde (paraugi tiek dažādos ilgumos apstrādāti ar ultraskaņu), ķīmiskā apstrāde (lietojot enzīmus, tiek sašķelti materiālā esošie polimēri) un kombinētā apstrāde (apstrādes laikā tiek apvienotas dažādas apstrādes metodes, lai iegūtu pēc iespējas lielāku uzlabojumu). Darba eksperimentālajā daļā tiek apskatīta mehāniskās apstrādes (griešanas un mazgāšanas) ietekme uz saražotā biometāna potenciālu.
Keywords makroskopiskās aļģes, apstrāde, anaerobā fermentācija
Keywords in English macro-algae, anaerobic fermentation, pre-treatment
Language lv
Year 2015
Date and time of uploading 16.06.2015 16:45:20