Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Business Finance
Title in original language Apvienošanās un pārņemšanas darījumu ietekmes uz pārņemošo uzņēmumu darbību novērtējums.
Title in English Assessment of the impact of mergers and acquisitions on the performance of the acquirer company.
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Konstantins Kozlovskis
Reviewer Andrejs Čirjevskis
Abstract šajā pētījumā ir aplūkoti atkārtoti globāli notikumi, kas izjauc uzņēmējdarbības vidi, rosinot pastāvīgu pieprasījumu pēc augšupvērstām apvienošanās un iegādes darbībām, lai uzturētu izaugsmi un veiktspēju. Pamatojoties uz dažādiem atsevišķiem pētījumiem, tajā ir atzīti pretrunīgie rezultāti, ko ieinteresētās personas piedzīvojušas šo darbību dēļ. Koncentrējoties uz apvienošanos un pārņemšanu visās ASV nozarēs 2017. gadā, pētījums novērtē ietekmi uz pārņēmējiem, pēta tos ietekmējošos faktorus un kopējo darbības rezultātu ietekmi. Izvēlētajiem uzņēmumiem, kas kotēti NYSE un NASDAQ ar darījumiem, kas pārsniedz 1 miljardu ASV dolāru, tika veikta analīze, izmantojot paneļa datu regresiju, lai pielāgotos datu kopas laikrindu raksturam. Galvenie atklājumi atklāj, ka pārmērīga brīvā naudas plūsma liek investēt apvienošanās vai pārņemšanas rezultātā, lielāki finansiāli stabili uzņēmumi uzlabo veiktspēju, investori gūst labumu no šādiem notikumiem, un izmantotā maksājuma metode ietekmē rezultātus pēc apvienošanās. Šis pētījums sniedz vērtīgu ieskatu esošajā literatūrā, jo īpaši attiecībā uz nepietiekami izpētītajām korelācijām starp veiktspēju un tādiem faktoriem kā lielums un maksājuma metode apvienošanās un pārņemšanas kontekstā.
Keywords Apvienošanās un pārņemšanas, cilvēkresursu vadība, novatorisks sniegums, pēcapvienošanās integrācija, pārņemšana, tirgus vērtība, piegādes ķēdes vadība, lēmumu pieņemšana, stratēģija, inovācijas, spējas, absorbcijas spēja.
Keywords in English Mergers and Acqusitions, Human resource management, innovative performance, post-merger integration, takeovers, market value, supply chain management, decision making, strategy, innovation, capabilities, absorptive capacity.
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 12.06.2024 11:52:50