Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Financial Engineering
Title in original language Valūtu kursu imitācija Monte-Karlo ar barjeras tipa opcijām
Title in English Currency Rate Imitation Monte-Carlo With Barrier Type Options
Department Faculty Of Computer Science Information Tehnology And Energy
Scientific advisor Jegors Fjodorovs
Reviewer Ginters Bušs
Abstract Bakalaura darbs ir par valūtu kursu imitēšanu ar Monte-Karlo metodēm un barjeras tipa opcijām. Darbā tiek apskatīti divi valūtu kursu imitācijas modeļu piemēri – abi modeļi ir stohastiski procesi, kur aktīva cena un svārstīgums seko nejaušiem, Brauna kustības procesiem. Darbs sastāv no teorētiskās daļas, realizācijas daļas un praktiskās daļas. Teorētiskajā daļā tiek apskatīti opciju veidi, būtība un sastāvdaļas, padziļināti tiek apskatīti 8 barjeras opciju veidi un to vērtību aprēķināšana, kā arī tiek sniegts ieskats par to, kas ir Monte-Karlo metode, tās būtība un galvenās darbības. Realizācijas daļā tiek apskatīti valūtu kursu imitācijas Monte-Karlo modeļi: nepārtraukts stohastisks process – ģeometriskā Brauna kustība un stohastisks volatilitātes (nepastāvības) modelis – Hestona modelis. Praktiskajā daļā tiek izstrādāts programmas kods MATLAB lietojumprogrammā un programmēšanas valodā, kas, izmantojot ģeometriskās Brauna kustības un Hestona modeļa formulas un SEK/NOK valūtu kursa vēsturiskos datus, imitē izvēlēto valūtu kursu, salīdzina modeļu precizitāti ar statiskiem precizitātes mēriem un aprēķina barjeras tipa opciju izmaksu imitētajiem modeļiem, atkarībā no ievadītajiem parametriem. Darbs sastāv no 54 lappusēm, 25 attēliem, 4 tabulām, 38 formulām, 31 literatūras avota un 1 pielikuma.
Keywords Barjeras tipa opcijas, opciju izmaksa, Monte-Karlo, Brauna kustība, ģeometriskā Brauna kustība, Hestona modelis.
Keywords in English Barrier-type options, option payoff, Monte-Carlo, Brownian motion, geometric Brownian motion, Heston model.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 29.05.2024 21:50:07