Form of studies |
Master |
Title of the study programm |
Industrial Engineering and Management |
Title in original language |
Ražošanas procesa digitalizācijas ietekme uz efektivitāti un produktu kvalitāti pārtikas un dzērienu ražošanas nozarē |
Title in English |
The impact of digitization of the production process on the efficiency and quality of products in the food and beverage industry |
Department |
22000 Faculty of Engineering Economics and Management |
Scientific advisor |
Inga Lapiņa |
Reviewer |
Jānis Grabis |
Abstract |
Maģistra darbs rakstīts latviešu valodā, to veido ievads, trīs daļas – teorētiskā, metodiskā un empīriskā daļa, secinājumi un priekšlikumi. Darba apjoms ir 90 lpp, tajā iekļauti 22 attēli, 14 tabulas. Izmantotās literatūras un avotu saraksts sastāv no 94 avotiem angļu un latviešu valodās.
Maģistra darba teorētiskajā daļā veikts literatūras pārskats par pārtikas un dzērienu ražošanas nozares aktuālo situāciju Latvijas, Eiropas un pasaules līmenī. Literatūras sadaļā apkopota informācijā par sekojošiem tematiem - digitalizācijas jēdziens un tā potenciālās definīcijas, kvalitātes jēdziens un nozīme pārtikas un dzērienu ražošanas nozarē, ražošanas process un tā efektivitāte pētījuma nozarē. Teorētiskās daļas ietvaros veikta literatūras kontentanalīze par digitalizācijas ietekmi uz produktu kvalitāti pārtikas un dzērienu ražošanas nozarē. Literatūras kontentanalīzes rezultātā nodefinētas trīs faktoru grupas – kvalitāti ietekmējošie faktori, resursus ietekmējošie faktori un ražošanas procesa faktori. Metodiskā daļā veikta pētījuma dizaina izstrāde un apraksts, kā arī aprakstītas izmantoto pētījuma metožu principi, priekšrocības un trūkumi. Empīriskās daļas ietvaros veikts Delfu metodikas pētījums, aptaujājot Latvijas pārtikas un dzērienu ražošanas nozares ekspertus, kā rezultātā tika nodefinēti faktori, kas raksturo digitalizācijas ietekmi uz produktu kvalitāti un ražošanas efektivitāti pētījuma nozarē. Balstoties uz iegūtiem rezultātiem izstrādāti secinājumi un priekšlikumi.
Maģistra darba bibliogrāfiskais apraksts: Putniņa, M. (2024). Ražošanas procesa digitalizācijas ietekme uz efektivitāti un produktu kvalitāti pārtikas un dzērienu ražošanas nozarē. Maģistra darbs. Vadītāja Dr. oec., Inga Lapiņa, konsultante: Mg.oec., Gaļina Robertsone. RTU IEVF Baltech studiju centrs, maģistra akadēmiskā studiju programma “Ražošanas inženierzinības un vadība”. |
Keywords |
Digitalizācija, pārtikas un dzērienu ražošanas nozare, produktu kvalitāte, ražošanas efektivitāte, Delfu metode |
Keywords in English |
Digitalization, food and beverages manufacturing, product quality, production efficiency, Delphi method |
Language |
lv |
Year |
2024 |
Date and time of uploading |
28.05.2024 10:17:37 |