Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Architecture
Title in original language Ūdens ilgtspējīga pilsēta. Juglas lielmēroga dzīvojamā rajona publiskās ārtelpas revitalizācija
Title in English Sustainable Water City: Revitalization of the Public Space of Jugla's Large-Scale Residential Areas
Department Faculty of Architecture
Scientific advisor Alisa Koroļova
Reviewer Dace Bērziņa
Abstract Maģistra darba “Ūdens ilgtspējīga pilsēta. Juglas lielmēroga dzīvojamā rajona publiskās ārtelpas revitalizācija.” mērķis ir apkopot un strukturēt informāciju par ūdens ilgtspējīgu pilsētu apsaimniekošanu un ilgtspējīgu ūdens risinājumu integrēšanu pilsētvidē. Darba uzdevumi sastāv no tēmas teorētiskās izpētes, Eiropas piemēru apskates un analīzes, kā arī ilgtspējīgu ūdens risinājumu integrācijas iespējām Rīgas lielmēroga dzīvojamās ārtelpas teritorijās. Maģistra darbs sastāv no 3 nodaļām un 9 apakšnodaļām. Maģistra darba pirmajā nodaļā pētīti zili-zaļie risinājumi pilsētvidē – ēkas, kvartāla un pilsētas mērogā. Nodaļā apskatīti viedās pilsētas risinājumi un pieeja kā tie tiek integrēti pilsētvidē. Darbā aplūkots arī pilsētas ūdens metabolisms. Otrajā darba nodaļā tiek analizēti piemēri Eiropas pilsētās un kvartālos un apkopoti svarīgākie projektēšanas paņēmieni. Darbā apkopotie materiāli var kalpot kā resurss ilgtspējīgu ūdens risinājumu integrēšanai pilsētvidē – ēkas, kvartāla un pilsētas mērogā. Pēc veiktās pilsētvides apsekošanas (ilgtspējīgu lietus ūdens piemēru apsekošanas Latvijā – Rīgā, Rūjienā, Kandavā, Salaspilī) trešajā nodaļā, analizēti ilgtspējīgi ūdens risinājumi Latvijas pilsētās. Pēc ekspertu intervijām un tiesisko regulējumu ūdens apsaimniekošanā apskatīšanas tiek analizēta situācija Latvijas pilsētās un ilgtspējīgu ūdens risinājumu integrēšanas iespējas Rīgā.
Keywords ūdens ilgtspējīga pilsēta, zili-zaļie risinājumi, ilgtspējīgi ūdens risinājumi, ilgtspējīgu pilsētu ūdens apsaimniekošana.
Keywords in English sustainable water city, blue-green solutions, sustainable water solutions, sustainable urban water management.
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 23.01.2024 00:02:48