Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Civil Construction and Real Estate Management
Title in original language Būvmateriālu izmantošanas efektivitātes novērtējums aprites ekonomikā
Title in English Evaluation of efficiency of building materials use in the circular economy
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Jānis Zvirgzdiņš
Reviewer Ņikita Kočanovs
Abstract Maģistra darbs novērtē būvēšanas aprites ekonomikas būvmateriālu efektivitāti būvniecībā. Pētījumā plānots izstrādāt BIM (Būvniecības Informācijas Modelēšana) balstītu “Visas dzīves cikla veiktspējas novērtētāju” (BWPE), lai novērtētu būvēšanas strukturālo komponentu saglabāšanas veiktspēju no dizaina līdz izmantošanas beigām. Maģistra darbam ir 135 lapas, 50 attēli, 30 tabulas un 72 avoti, tostarp Scopus, ScienceDirect, Wiley tiešsaistes bibliotēka un ACM digitālā bibliotēka. Maģistra darbam ir trīs daļas: analītiskā, teorētiskā, un praktiskā daļa. Analītiskā daļa apkopo statistiskos datus no daudziem avotiem, lai noteiktu, kādi faktori ietekmē strukturālo būvju komponentu saglabāšanas veiktspēju to izmantojamās dzīves laikā. Matemātiskā modelēšana tika izmantota, lai izveidotu BWPE, izmantojot identificētos komponentus un statistisko sadalījumu, lai ražotu produktu uzticamību. Modelis tika izveidots BIM vidē un validēts, izmantojot gadījumu pētījumus. Otrā teorētiskā sadaļa aptver galvenās teorētiskās pamatzināšanas. Tika izstrādāti “visas dzīves cikla veiktspējas profili” būvju saglabāšanai. Pētījums rāda, ka BWPE ir objektīvs veids, kā noteikt būves beigu dzīves beigās atkārtoti izmantojamus un pārstrādājamus būvkomponentus. Tāpēc BWPE sniegs arhitektiem un dizaineriem lēmumu atbalsta sistēmu, lai novērtētu, kā dizaina izvēles ietekmē struktūras saglabāšanas veiktspēju. Kad struktūra vairs nav nepieciešama, pirms demontāžas audita inženieri un konsultanti palīdz demontāžas inženieriem. Praktiskajā daļā tiek izmantots projekta BIM modelis un ēkas LCA modelis, kā arī tiek interpretēti rezultāti. BWPE iekļauj arī dizaina parametrus, izmantojot Veibulla vannas iespējamības funkciju. Projekta risinājumi un priekšlikumi izmanto “Labākā Sliktākā Lēmumu Pieņemšanas Metodi” (BWM), apvienojot ar TOPSIS metodi. Šāda pieeja vienkāršo LCA datu integrāciju dizainā. Maģistra darba noslēgumā tiek izstrādāti secinājumi un priekšlikumi.
Keywords “Labākā Sliktākā Lēmumu Pieņemšanas Metode” (BWM), “Būvniecības Informācijas Modelēšana” (BIM), aprites ekonomika, aprites ekonomikas integrācija, zaļās būvniecības dizains, “Visa Dzīves Cikla Novērtēšana” (LCA), atkārtota izmantošana.
Keywords in English Best Worst Decision-Making (BWM), Building Information Modeling (BIM), circular economy, circular economy integration, green building design, Life Cycle Assessment (LCA), reusability
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 16.01.2024 13:40:07