Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Architecture
Title in original language Klimatneitralitātes principi ēku projektēšanā
Title in English Climate Neutral Principles in Building Design
Department Faculty of Architecture
Scientific advisor Antra Viļuma
Reviewer Matijs Babris
Abstract Bakalaura darba “Klimatneitralitates principi ēku projektēšanā” ietvaros, tiek analizēta un apkopota informācija par klimatneitralitātes principiem būvniecībā, nulles enerģijas patēriņa ēkām, atjaunojamiem materiāliem un aprites ekonomiku. Lai sekmētu ES virzību uz klimatneitralitāti, būvniecības jomā nepieciešams rast energoefektīvus risinājumus, kas veicinātu gan ilgtspējīgu un atjaunojamu materiālu pielietojumu, gan mazinātu SEG emisijas. Darba mērķis ir attīstīt daudzfunkcionālu jauniešu centra projektu, kurā iekļauti klimatneitralitātes, ilgtspējīgas attīstības un aprites ekonomikas pamatprincipi. Autonomās nulles enerģijas patēriņa ēkas projekts veidots, ievērojot pasīvo ēku dizaina principus, nodrošinot augstu energoefektivitāti. Ēkas fasādes apdarē un iekštelpu interjerā dominē atkārtoti izmantojami materiāli, bet ēkas konstruktīvajā risinājumā izmantota koksne, kas nodrošina ne vien atmosfēras oglekļa ilgtermiņa uzglabāšanu, bet arī, augstu mehānisko izturību. Veicot izpēti un, fokusējoties uz klimata pārmaiņu radīto risku ietekmes mazināšanu uz apkārtējo vidi un sabiedrību, iespējams radīt "nākotnes ēku", kas spēj sasniegt Eiropas zaļā kursa izvirzītos mērķus. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 3 analītiskajām daļām un secinājumiem. Darba otro daļu sastāda izstrādātā projekta, kas balstīts uz veikto analītisko izpēti, skaidrojošais apraksts. Darba apjoms ir 42 lapaspuses, tā satur 7 attēlus, tajā ir atsauces uz 34 informācijas avotiem.
Keywords klimatneitralitāte, energoefektivitāte, ilgtspējība, aprites ekonomika, pasīvā ēka, atkārtoti izmantoti materiāli, koka konstrukcijas.
Keywords in English climate neutrality, energy efficiency, sustainability, circular economy, passive building, reusable materials, wooden structures
Language lv
Year 2024
Date and time of uploading 15.01.2024 09:18:10