Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Engineering Technology, Mechanics and Mechanical Engineering
Title in original language Nanodaļiņu un to tilpuma ietekme uz nanošķiedras membrānas mehāniskajām un termiskajām īpašībām
Title in English Impact of Nanoparticles and Their Volume on the Mechanical and Thermal Characteristics of Nanofiber Membrane
Department
Scientific advisor Inga Ļašenko
Reviewer Vineta Zemīte
Abstract Nanodaļiņu izmantošana mūsdienu dzīvē ir palielinājusies, salīdzinot ar pēdējiem pieciem gadiem, tagad mūsdienu inovācijām nanodaļiņu jomā ir nozīmīga loma inženierijas jomā. Nanodaļiņu izmērs ar dažādām atšķirīgām iezīmēm, piemēram, lielu virsmas laukumu, malu attiecību, elastību un izturību, ir palīdzējis tām izmantot audu inženierijā, zāļu ievadīšanā, filtrēšanā, enerģijas uzglabāšanā utt. Populārākais jeb visizplatītākais šajā jomā izmantotais polimērs ir poliakrilnitrils (PAN), šeit mēs ieviešam 1%, 3%, 5% dzelzs oksīda (Fe2O3) nanodaļiņu tīrā PAN šķīdumā. Mūsu pētījuma mērķis ir palielināt PAN nanošķiedru mehāniskās un termiskās īpašības, kad tajās tiek ievadītas dzelzs oksīda nanodaļiņas, kuras var izmantot filtrēšanai, citiem pielietojumiem utt. Nanošķiedru paklāju ražošanai šeit izmantotā metode ir elektrovērpšana ar rotējošu cilindru kā kolektoru, kas ir viena no vienkāršākajām un vēlamākajām metodēm, jo tā ražo garas nepārtrauktas nanošķiedras, kas ir izlīdzinātas viena virs otras. Šeit mēs vispirms ražojam tīru PAN šķiedru un tad salīdzinām to ar 1% Fe2O3 nanodaļiņām, kas tai pievienotas, un tāpat ar attiecīgi 3%, 5%. Šiem izgatavotajiem nanošķiedras paklājiem tiks veikti stiepes un termiskie testi, un to mehāniskās īpašības, kā arī termiskās īpašības tiks salīdzinātas ar skaitliskās analīzes rezultātiem. No mūsu pētījuma rezultātiem tika konstatēts, ka 5% Fe2O3 nanodaļiņu pievienoto nanošķiedru paklāja elastības modulis ir lielāks, salīdzinot ar 3% un 1% Fe2O3 nanodaļiņu pievienotajām nanošķiedras paklājiņām. Turklāt tiek veikts detalizēts pētījums par tā īpašībām, kā liecina tēma. Šis darbs sastāv no 62 lappusēm, 26 attēla, 6 tabulām un 68 literatūras saraksta informācijas avotiem.
Keywords Elektrovērpšana, poliakrilnitrils, dzelzs oksīda nanodaļiņas, kompozīta nanošķiedra, gaisa un ūdens filtrēšana.
Keywords in English Electrospinning, Polyacrylonitrile, iron oxide nanoparticles, Composite nanofiber, Air and water Filtration.
Language eng
Year 2024
Date and time of uploading 13.01.2024 23:17:29