Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Heat Power and Heat Engineering
Title in original language Gāzes katlu efektivitātes paaugstinšanas izmantojot siltumsūkņa tehnoloģiju
Title in English Increasing the efficiency of gas boilers using heat pump technology
Department
Scientific advisor Varis Žentiņš
Reviewer Reinis Kasparsons
Abstract Maģistra darbā ”Gāzes katlu efektivitātes paaugstināšana izmantojot siltumsūkņa tehnoloģiju” tika izskatīts projekts ar zema potenciāla enerģijas pielietojumu pilsētas centralizētas siltumapgādes mēroga siltumcentrālē. Darba analītiskajā daļa ir izskatīts gāzes katlu iekārtu kompleksi, kuri ir aprīkoti ar kondensācijas ekonomaizeriem un aprakstīti to darbības principi un parametri. Atsevišķa uzmanība ir veltīta kompresijas tipa siltumsūkņa iekārtai, kura ļauj efektīvāk izmantot dūmgāzu esošo ūdens tvaiku, kas dzesēšanas rezultātā pāriet kondensāta stāvoklī. Praktiskās daļas ietvaros tika veikti aktuāla kurināmā (kurināma sastāva) parametru aprēķini, siltuma bilances sastādīšana un lietderības noteikšana dažādu gāzes katlu iekārtas komponentu darbības rezultātā. Aprēķinu rezultātu analīzes daļa tika izvērtēti reāli ekspluatācijas parametri pie dažādiem režīmiem, kuri iegūti 5 mēnešu novērošanas laikā. Aprēķināts emisijas faktors un kopējo CO2 izmešu apjoms. Siltumsūkņa projekts tika ekonomiski izvērtēts, kā arī aprēķināts ekonomiskais modelis un atmaksāšanas laika ietekmējošie faktori. Darba rezultāta bija pierādīta siltumsūkņa efektivitāte, piedāvāti esošas shēmas uzlabojumi un turpmākās pētīšanas iespējas.
Keywords Siltumsūknis, zema potenciāla enerģija, dūmgāzu kondensators, dabas gāzes kurināmais, lietderības koeficients, emisijas.
Keywords in English Heat pump, low potential energy, flue gas condenser, natural gas fuel, efficiency factor, emissions.
Language lv
Year 2023
Date and time of uploading 03.06.2023 18:51:58