Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Occupational Safety
Title in original language Nelaimes gadījumu samazināšana ugunsdzēsēju glābēju darbā Latvijā
Title in English Reducing the accident rate of firefighters in Latvia
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Guna Bazone
Reviewer Evita Biezmane
Abstract Darba mērķis ir ir nelaimes gadījumu samazināšana un gandrīz notikušo nelaimes gadījumu sistēmas ieviešanu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Teorētiskajā daļā tiek aprakstīta darba aizsardzības sistēma Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Kādi pasākumi tiek veikti, lai sasniegtu šos mērķus. Darbā tiek apskatīti gandrīz notikuši nelaimes gadījumi darbā (near miss accidents).Sniegta īsa informācija par divām svarīgākajām pētniecības metodēm sociālajā zinātnē - aptaujas anketām un ekspertu intervijām. Analītiskajā daļā tiek aprakstīta ugunsdzēsēju glābēju darba specifika un prasības Eiropas valstīs, konkrēti pieminot Vāciju. Tiek aprakstīta arī ugunsdzēsēju darba ikdiena, par darbu ar aprīkojumu, nodarbībām, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta uzdevumiem. Tiek sniegts īss pārskats par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta veikto darbu un nelaimes gadījumu statistiku un to galvenajiem iemesliem. Praktiskajā daļā tiek apskatīta nelaimes gadījumu riska samazināšana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Tiek piedāvāta prasību izstrāde sporta nodarbībām, jaunu apmācību poligonu izveide un gandrīz notikušo nelaimes gadījumu uzskaites ieviešana Darbā pārsvarā tiek izmantoti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta iekšējie dokumenti, LR Ministru kabineta noteikumi, dienesta statistikas dati, mācību literatūra darba aizsardzībā, kā arī tiešsaites materiāli.
Keywords Darba mērķis ir ir nelaimes gadījumu samazināšana un gandrīz notikušo nelaimes gadījumu sistēmas ieviešanu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).
Keywords in English The aim of the study is to reduce accidents and introduce a near miss accident reporting and investigation system in the State Fire and Rescue Service (SFRS) of Latvia.
Language lv
Year 2023
Date and time of uploading 22.05.2023 22:37:27