Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Civil Engineering
Title in original language "Noliktavas ēkas koka karkasa nesošo elementu parametru pamatojums", (Inž.proj. "Noliktavas ēka ar nesošām koka konstrukcijām")
Title in English "Justification of parameters of load-bearing elements for timber frame warehouse building", ("Warehouse with load-bearing timber structures")
Department 24000 Faculty of Civil Engineering
Scientific advisor Dmitrijs Serdjuks
Reviewer Elīna Barone
Abstract Diplomdarbs tika izstrādāts Rīgas Tehniskās universitātes būvniecības fakultātes, būvkonstrukciju katedrā. Diplomdarba sastāvā ietilpst pētnieciskā un inženierprojekta sadaļas: • Pētnieciskās daļas nosaukums: Noliktavas ēkas koka karkasa nesošo elementu parametru pamatojums; • Inženierprojekta nosaukums: Noliktavas ēka ar nesošām koka konstrukcijām. Pētījuma mērķis ir izpētīt koka konstrukciju vēsturi, attīstību un risinājumu veidus Latvijā un pasaulē, kā arī veikt vienas nesošās konstrukcijas konstruktīvo risinājumu salīdzinājumu un izdevīgākā risinājuma racionālāko parametru noteikšanu. Pētnieciskā daļas mērķa īstenošanai tika veikta literatūras avotu analīze un 3 horizontālo konstrukciju izvēle, kas šī darba ietvaros bija divslīpņu sija, trapecveida kopne un loks. Pēc tam tika veikta izvēlēto konstruktīvo risinājumu salīdzināšana un pamatvarianta izvēle. Salīdzinot šos variantus, tika secināts, ka trapecveida kopnes konstrukcijai patērētais materiālu daudzums uz m2 bija mazāks, kā lokam un divslīpņu sijai. Pieņemot kopni kā pamatvariantu, tika veikta racionālo parametru noteikšana, apskatot kopnes augstumu un nesošā divlocīklu rāmja soli, izmantojot atbalsta virsmas metodi (response surface methodolgy). Inženierprojekta daļā tika izstrādāts noliktavas ēkas ar nesošām koka konstrukcijām projekts. Projektā iekļauti arhitektūras un inženiertehniskā nodrošinājuma risinājumi, būvkonstrukciju sadaļa, būvdarbu veikšanas organizācijas apraksts un objekta ekonomiskie rādītāji. Projektētajā ēkā atrodas noliktavas telpa, administrācijas telpas ar atvērtā tipa ofisiem un vadības kabinetiem. Ēkas ofisa daļā atrodas arī 2 ģērbtuves ar dušām, tualetes, saimniecības telpas un siltummezgls. Ēkas konstruktīvais risinājums sastāv no 2 daļām. Noliktavas daļas konstruktīvais risinājums ir koka karkasa konstrukcija, ar koka trapecveida kopnēm un kolonnām, kas balstītas uz seklajiem dzelzsbetona pamatiem, ārsienas apšūtas ar sendvičpaneļiem. Biroja daļas ēkas konstrukcijas veidotas no CLT paneļu konstrukcijām, kas balstītas uz dzelzsbetona plātnes. Veikts kolonnas, kopnes un seklo pamatu aprēķins, kā arī aprēķināti kopnes-kolonnas un kolonnas-pamata mezgli.
Keywords koks, koka karkasa konstrukcijas, CLT, CLT paneļi, noliktava, birojs
Keywords in English timber, timber frame structures, CLT, CLT panels, warehouse, office
Language lv
Year 2023
Date and time of uploading 08.02.2023 21:41:46