Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Architecture
Title in original language Daudzdzīvokļu namu jumtu ilgtspējīgas ekspluatācijas iespējas
Title in English Sustainable Operation Possibilities of Apartment Building Roofs
Department Faculty of Architecture
Scientific advisor Marts Švēde
Reviewer Guntis Grabovskis
Abstract Eiropas Savienības dalībvalstīm, arī Latvijai, līdz 2050. gadam ir jāizstrādā ēku ilgtermiņa stratēģija, kas veicinātu esošo ēku efektīvu renovāciju, iekļaujot augstu energoefektivitāti un nodrošinot oglekļa dioksīda emisijas samazināšanu atmosfērā. Latvijas klimatneitralitātes stratēģija paredz par 100% samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas līdz 2050. gadam. Eiropas Savienības izvirzītos ilgtermiņa stratēģijas kritērijus jāņem vērā arī jaunu daudzdzīvokļu namu projektēšanā un būvniecībā. Bakalaura darba mērķis – novērtēt daudzdzīvokļu namu jumtu, ekspluatācijas struktūru un sniegt apsekojuma analīzi. Balstoties uz darbā secināto, rast risinājumu jumta ilgtspējīgai ekspluatācijai, uzlabojot energoefektivitāti, un oglekļa dioksīda koncentrācijas gaisā samazināšanai. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, bakalaura darba uzdevuma izpildei, izraudzīts daudzdzīvokļu nama jumts Emmas ielā 19, Rīgā. Apsekojot namu, novērtēta jumta ekspluatācijas struktūra, apkopoti apsekojuma rezultāti un izvirzīti secinājumi. Balstoties uz secināto, rasts risinājums jumta ilgtspējīgai energoefektīvai ekspluatācijai un pasākumiem oglekļa dioksīda koncentrācijas samazināšanai pilsētvides gaisā. Rīgas Tehniskās universitātes, Arhitektūras fakultātes, 4.kursa studentes, Baibas Utinānes bakalaura darbs “Daudzdzīvokļu namu jumtu ilgtspējīgas ekspluatācijas iespējas” sastāv no trīs analītiskajām daļām, secinājumiem un viena pielikuma: • Pirmajā daļā aprakstīti daudzdzīvokļu aktuālie jumtu veidi Latvijā, jumtu ekspluatācijas kvalitātes kritēriji un normatīvās prasības. • Otrajā daļā atspoguļots apsekotais un analizētais daudzdzīvokļu nams Rīgā. Šajā daļā izklāstīta informācija par problemātiskiem jautājumiem un vides nelabvēlīgo ietekmi uz nama jumtu un bēniņiem. • Trešajā daļā, ņemot vērā konstatētos kvalitatīvos kritērijus, rasts risinājums mērķu sasniegšanai. • Darba pielikuma daļā iedzīvotāju aptaujas anketa un tās rezultāti.
Keywords Daudzdzīvokļu namu jumti, ekstensīvi zaļie jumti, ilgtspējība, dekarbonizācija, energoefektivitāte, gaisa kvalitāte.
Keywords in English Roofs of apartment buildings, extensive green roofs, sustainability, decarbonization, energy efficiency, air quality.
Language lv
Year 2023
Date and time of uploading 13.01.2023 23:23:40