Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Transportation Engineering
Title in original language "Autonomu un cilvēka vadītu transportlīdzekļu infrastruktūras projektēšanas atšķirību izpēte" ("Valsts reģionālā autoceļa A9 Rīga(Skulte) - Liepāja posma pārbūve")
Title in English „Analysis of Design Differences of Autonomous and Human Controlled Vehicle Infrastructure” ("Reconstruction of the RoadA9 Rīga(Skulte) - Liepāja Section")
Department 24100 Institute of Transport Infrastructure Engineering
Scientific advisor Atis Zariņš
Reviewer Beāta Dambīte
Abstract Bakalaura darbs ar nosaukumu “Autonomu un cilvēka vadītu transportlīdzekļu infrastruktūras projektēšanas atšķirību izpēte”. Darba mērķis: Izvērtēt galvenās atšķirības autonomu un cilvēka vadītu transportlīdzekļu infrastruktūras projektēšanā un izstrādāt priekšlikumus autonomu transportlīdzekļu infrastruktūras projektēšanai. Nepieciešamība pēc efektīvāka, drošāka, mazāk emisijas radoša un visām cilvēku grupām pieejama pārvietošanās veida, transportbūves nozari ir novedusi līdz nākamajam attīstības solim – autonomiem transportlīdzekļiem. Jau vairākus gadus veiksmīgi tiek izmantoti autonomi kravas transportlīdzekļi un autonomu transportlīdzekļu izpēte un attīstība ir radījusi apstākļus, kuros šobrīd, starp cilvēku vadītiem transportlīdzekļiem, tiek izmantoti un izmēģinātu autonomi transportlīdzekļi. Padziļināti tiek pētītas autonomo transportlīdzekļu sniegtās iespējas un tehniskie risinājumi šādu transportlīdzekļu funkcionēšanai, taču autonomu transportlīdzekļu ietekme uz infrastruktūru tiek pētīta reti. Darbā tiek apkopoti autonomus transportlīdzekļus raksturojošie parametri, sniegtās iespējas un analizēta šo parametru atšķirība no cilvēka vadītiem transportlīdzekļiem. Tiek pētīta autonomu transportlīdzekļu ietekme uz ceļa segas konstrukciju un sniegti priekšlikumi autonomu transportlīdzekļu ieviešanai. Inženierprojekts - “Valsts galvenā autoceļa A9 posma km 0,60 – 4,40 pārbūve” Projektā plānots pārbūvēt pamatceļa un nobrauktuvju konstrukcijas, tīrīt 3 caurtekas zem pamatceļa, atjaunot un pārvietot 3 autobusu pieturvietas, uzstādīt pasažieru paviljonus, veikt apzaļumošanu, uzstādīt jaunas ceļa zīmes un uzklāt horizontālos apzīmējumus. Darba kopējais apjoms ir 183 lapas, kurās ietilpst 71 tabula, 14 attēli, 15 rasējumi, 1 pielikums un izmantots 51 literatūras avots.
Keywords Autonomi transportlīdzekļi, Autonomu transportlīdzekļu infrastruktūra
Keywords in English Autonomous vehicles, Autonomous Vehicle infrastructure
Language lv
Year 2023
Date and time of uploading 03.01.2023 12:50:13