Form of studies |
Professional Master |
Title of the study programm |
Medical Engineering and Physics |
Title in original language |
Ūdens osmotiskā spiediena ietekme uz rauga šūnu izdzīvotību pēc žāvēšanas |
Title in English |
Influence of water osmotic pressure on yeast cell survival after drying |
Department |
Faculty Of Civil And Mehanical Engineering |
Scientific advisor |
A. Rapoports |
Reviewer |
|
Abstract |
Darba mērķis ir izpētīt osmotiskā spiediena ietekmi uz raugu šūnu izdzīvotību pēc žāvēšanas, cenšoties pēc iespējas paaugstināt šūnu izdzīvotību. Papildus tika apskatīta PIR klases proteīnu loma pie rauga šūnas žāvēšanas-rehidratācijas.
Darbā ir apskatīti literatūras dati par raugu šūnu izdzīvotību pēc žāvēšanas, osmotisko spiedienu, rauga šūnas uzbūvi un PIR proteīniem. Aprakstīts eksperimentu plāns un metodes. Izpētīti un izanalizēti eksperimentu rezultāti, veidojot secinājumus.
Darba rezultāti rāda, ka augstāko izdzīvotību var iegūt, osmotiskā spiediena iegūšanai lietojot saharozi un inkubējot 3 stundas pie 1,9 MPa osmotiskā spiediena celmu PIR 4, un 4,5 stundas pie 3,1 MPa osmotiskā spiediena celmu PIR 1, 2, 3, 4. Tāpat secina, ka PIR proteīni ir nozīmīgi šūnu izdzīvotībai pēc žāvēšanas.
Darbā izmantotas 5 tabulas, 32 attēli, 47 literatūras avoti. Kopējais maģistra darba apjoms sastāda 60 lapaspuses. |
Keywords |
osmotiskais spiediens; rauga šūnas; PIR proteīni; žāvēšana; anabioze |
Keywords in English |
osmotic pressure, yeast cells; PIR proteins; drying, anabiosis |
Language |
lv |
Year |
2010 |
Date and time of uploading |
19.04.2011 10:58:28 |