Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Medical Engineering and Physics
Title in original language Ūdens osmotiskā spiediena ietekme uz rauga šūnu izdzīvotību pēc žāvēšanas
Title in English Influence of water osmotic pressure on yeast cell survival after drying
Department
Scientific advisor A. Rapoports
Reviewer
Abstract Darba mērķis ir izpētīt osmotiskā spiediena ietekmi uz raugu šūnu izdzīvotību pēc žāvēšanas, cenšoties pēc iespējas paaugstināt šūnu izdzīvotību. Papildus tika apskatīta PIR klases proteīnu loma pie rauga šūnas žāvēšanas-rehidratācijas. Darbā ir apskatīti literatūras dati par raugu šūnu izdzīvotību pēc žāvēšanas, osmotisko spiedienu, rauga šūnas uzbūvi un PIR proteīniem. Aprakstīts eksperimentu plāns un metodes. Izpētīti un izanalizēti eksperimentu rezultāti, veidojot secinājumus. Darba rezultāti rāda, ka augstāko izdzīvotību var iegūt, osmotiskā spiediena iegūšanai lietojot saharozi un inkubējot 3 stundas pie 1,9 MPa osmotiskā spiediena celmu PIR 4, un 4,5 stundas pie 3,1 MPa osmotiskā spiediena celmu PIR 1, 2, 3, 4. Tāpat secina, ka PIR proteīni ir nozīmīgi šūnu izdzīvotībai pēc žāvēšanas. Darbā izmantotas 5 tabulas, 32 attēli, 47 literatūras avoti. Kopējais maģistra darba apjoms sastāda 60 lapaspuses.
Keywords osmotiskais spiediens; rauga šūnas; PIR proteīni; žāvēšana; anabioze
Keywords in English osmotic pressure, yeast cells; PIR proteins; drying, anabiosis
Language lv
Year 2010
Date and time of uploading 19.04.2011 10:58:28